Nagyvilág

Az arab világ üdvözli az amerikai választások eredményét

Tetszést aratott az arab világban, hogy az amerikai Republikánus párt vereséget szenvedett a keddi félidős kongresszusi választásokon.

Sok arab azt szeretné, ha az Egyesült Államok felhagyna intervenciós politikájával a közel- és közép-keleti, illetve észak-afrikai térségben. Az arabok többsége ellenzi az amerikai katonai jelenlétet Irakban, illetve az iráni atomprogrammal szembeni amerikai erőfeszítéseket.


Az arab országokban is tisztában van azzal, hogy a törvényhozás két házában elért demokrata párti előretörés nyomán aligha várható jelentős elmozdulás Irak, Irán ügyében, illetve az izraeli-palesztin szembenállást illetően.

Az arab világban a többség tisztában van azzal, hogy a Demokrata Párt nem fogja teljes hátraarcra kényszeríteni az amerikai politikát – különösen nem Irakkal kapcsolatban -, de reménykednek abban, hogy hozzájárulhatnak a washingtoni kormányzatnak az eddiginél diplomatikusabb működéséhez.

Mmiközben a demokrata pártiak csak korlátozottan bírhatják visszafogottságra a Bush-kormányzatot Irakban, más frontokon, például az izraeli-palesztin konfliktusban a megosztott washingtoni vezetés elodázhatja az aktív szerepvállalást – véli az Egyiptomban működő politikai és stratégiai tudományok gizai központjának elemzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik