Nagyvilág

Távozik Jeb Bush

Egy napon az amerikai kongresszusi választással kormányzóválasztásokat is tartanak az Egyesült Államokban.

A szövetségi választások mellett 36 államban kormányzó-választásokat is tartanak, és nagy valószínűséggel ezek a helyi választások a lokális témák miatt a kongresszusi szavazásnál több embert mozgatnak majd meg. Különösen, hogy a kongresszusban folyó ügyek és a kampány tematikája az emberek többségének mindennapjaitól távol áll. Az iraki háború például a misszióban résztvevő katonák és családjaik révén csupán a lakosság 2 százalékát érinti közvetlenül.

Az 50 kormányzó közül jelenleg 28 republikánus és 22 demokrata. A kormányzói posztért folyó harcban egyesek a hivatali ciklus lejárta miatt már nem vehetnek részt, így a nyolc éve hivatalban lévő republikánus John E. „Jeb” Bush Floridában. Arnold Schwarzenegger republikánus kormányzó azonban ismét megméretteti magát, és először indul egy teljes kormányzói ciklusért. A 94-ben kormányzóvá választott republikánus George E. Pataki, New York állam kormányzója ugyanakkor végleg nyugállományba vonul, és nem vesz részt a választásokon.

A szavazási technikák a szövetségi államokon belül is megyénként eltérőek, némely térségekben cédulán jelölik be a választók döntésüket, máshol géppel, egy gomb megnyomásával vagy egy kar lehúzásával voksolnak. Van, ahol szavazatszámlálók értékelik ki a szavazócédulákat, és van ahol optikai leolvasó-készülékek rögzítik a leadott szavazatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik