Nagyvilág

Rahmonov maradhat az elnök Tádzsikisztánban

Várhatóan a hivatalban lévő, Nyugat-barát elnök, Emomali Rahmonov nyeri meg a hétfői elnökválasztást Tádzsikisztánban, és a hatalomban eltöltött 14 év után újabb hét évig áll majd a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaság élén.

A külföldi megfigyelőknek ezúttal is az a véleménye, hogy a dusanbei hatóságok manipulálták a választási előkészületeket, és meghamisítják az eredményt. A szavazásra jogosult polgárok csaknem 88,5 százaléka adta le a voksát.

Rahmonovnak négy ellenjelöltje volt, közülük ketten parlamenten kívüli pártok vezetői, egyikük pedig a három százalékos parlamenti képviselettel rendelkező Kommunista Párt jelöltje. A tádzsik közlekedési egyetem rektora, Olimdzson Bobojev is indult a választásokon.

Bár Nyugaton mindig is sokan kétségbe vonták a tádzsikisztáni elnökválasztások tisztaságát, elítélték, hogy a dusanbei hatalom lábbal tiporja a polgári jogokat, bebörtönöz ellenzéki személyiségeket, tény, hogy Rahmonovnak jelentős a támogatottsága a szegény lakosság körében, mert stabilizálta az országot az iszlám erők ellen vívott 1992-97-es háború után, amelyben 30 ezren haltak meg, és csaknem egymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

Az 1999-es választáson Rahmonov a szavazatok 96,4 százalékát szerezte meg. Akkor az EBESZ nem volt hajlandó választási megfigyelőket küldeni Tádzsikisztánba, de ezúttal több tucatnyi emberével volt jelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik