Nagyvilág

Merkel megfenyegette Törökországot

Az európai uniós csatlakozási tárgyalások megszakításával fenyegette meg Törökországot a német kancellár, ha nem tesz eleget az unió által szabott, elsősorban Ciprussal kapcsolatos feltételeknek.

A liberális Süddeutsche Zeitungban a kancellár kemény hangon bírálta az ankarai kormányt. Merkel szerint Törökországnak súlyos következményekkel kell számolnia, s kilátásba helyezte a csatlakozást előkészítő tárgyalások megszakítását is, ha nem tartják magukat az uniós feltételekhez. Rendkívül nehéz helyzet állhat elő a tárgyalások jövőjét illetően, ha Ankara nem enged a ciprusi kérdésben – jelentette ki szó szerint a kancellár, utalva arra, hogy a török kormány lemondta a finn uniós elnökséggel a kérdésről tervezett találkozót.

Ennek egyik fő napirendi pontja az a jegyzőkönyv lett volna, amely előirányozza, hogy Törökország az év végéig nyissa meg kikötőit, illetve repülőtereit a ciprusi hajók és repülőgépek számára. Merkel ezzel összefüggésben „elmulasztott esélyről” beszélt, mint ahogy felrótta azt is, hogy a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan visszautasította azt a vatikáni javaslatot, hogy találkozzon a pápával.

A kancellár hangsúlyozta: Németország – amely januártól fél éven keresztül az unió soros elnöke lesz – szilárdan tartja magát az EU eddigi politikájához. Törökország hajthatatlansága esetén nagyon nehéz lesz folytatni az Ankarával megkezdett csatlakozási tárgyalásokat – jelentette ki Merkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik