Nagyvilág

Klaus utolsó választása is a jobboldal

A cseh államfő készen áll arra, hogy haladéktalanul Mirek Topoláneket, a júniusi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét nevezze ki újra kormányfőnek, ha elfogadja a megbízatást.

Mirek Topolánek, akinek kormánya október elején nem kapott bizalmat és lemondott, egyelőre nem reagált az államfő váratlan bejelentésére. A cseh köztársasági elnök hangsúlyozta: azért szánta el magát erre a lépésre, mert az elmúlt hetek megmutatták, hogy a parlamenti pártok képtelenek a megegyezésre, ezért jelenleg minden további konzultációt feleslegesnek tart velük. Az államfő és az öt parlamenti párt elnökének keddre bejelentett találkozója így nem valósul meg, mert Klaus szerint a tervezett megbeszélés értelmét vesztette.

Nyilvánvalóvá tette, hogy ezért a kudarcért a választáson második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Pártot és annak elnökét, Jirí Paroubeket tartja felelősnek. A szociáldemokraták Václav Klaus pénteki javaslatát már rögtön, késő éjjeli vezetőségi ülésükön elutasították, és közölték: továbbra is arra várnak, hogy Topolánek kudarca után ők is lehetőséget kapjanak a kormányalakításra.

Az érvényben lévő cseh alkotmány a választás után három kormányalakítási kísérletre ad lehetőséget. Az első két esetben erre az államfő ad megbízatást, míg a harmadik esetben a képviselőház elnöke. Klausnak így már nincs több lehetősége a kormányfői megbízatás kiadására.

Még több bonyodalom várható

Pillanatnyilag nem tudni, mi lesz az esetleges harmadik kísérlettel, ha a Topolánek-kormány újra nem kapna bizalmat. A képviselőház elnökét, Miroslav Vlcek, szociáldemokrata képviselőt, ugyanis hosszú hetek vitái és sikertelen kísérletei után csak azzal a feltétellel sikerült megválasztani, hogy nyilvánosan megígérte: amennyiben sor kerülne a harmadik kormányalakításra kísérletre, amelyre a képviselőházi elnök ad megbízatást, akkor ő lemond tisztségéről. Ez azt jelenti, hogy előbb a képviselőházi elnök kérdését kellene rendezni a pártoknak, és csak azután kerülhetne sor a harmadik kormányalakítási kísérletre.

A hatályos cseh alkotmány szerint ha a harmadik kormányalakítási kísérlet is megbukik, akkor az államfőnek fel kell oszlatnia a képviselőházat és ki kell írnia az új választást. Csehországban a júniusi parlamenti választás eredménye alapján alakult ki belpolitikai patthelyzet. A voksoláson ugyanis a jobboldal és a baloldal egyaránt száz-száz képviselői mandátumot szerzett a 200 tagú testületben, ami azt jelenti, hogy az egyik fél sem tudja leszavazni a másikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik