Külföld

Európa Szaddámot védi?

admin
admin

2006. 11. 06. 08:13

A Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátorra vasárnap kimondott halálos ítélet élesen bírálták emberjogi szervezetek, Európa nagy része megismételte a halálbüntetéssel szembeni ellenállását, az Egyesült Államok azonban feltétel nélkül helyeselte. Bagdadban kijárási tilalom van életben.

Élesen elítélte a Szaddám Huszeinre és két vádlott-társára kiszabott halálbüntetést az Amnesty International, amely szintén úgy vélekedett, hogy az ítélethez vezető per súlyosan elhibázott és méltánytalan volt. Hasonlóan vélekedett egy másik emberjogi szervezet, a Human Right Watch is, amely szerint a per elmulasztott lehetőség volt a joguralom érvényesítésére, miután nem állapította meg vitathatatlan bizonyítékok segítségével a tényeket.

Louise Arbour, az EBSZ emberi jogi főbiztosa figyelmeztette az iraki hatóságokat, hogy minden jogorvoslati lehetőséget meg kell adni a hét elítéltnek.

Kijárási tilalom Bagdadban

Továbbra is érvényben maradt hétfőn a kijárási tilalom Bagdadban és két iraki tartományban egy nappal Szaddám Huszein volt elnök halálra ítélése után.

Mint Basszám Rida, Núri al-Máliki iraki kormányfő tanácsadója közölte, a kijárási tilalmat “meghatározatlan ideig” fenntartják, az irakiak biztonságának biztosítása érdekében. Bagdad utcái szinte teljesen kihaltak voltak hétfőn reggel, a máskor nagy forgalmat lebonyolító Tigris folyó feletti hidakon is legfeljebb néhány rendőrjárőr haladt át.

Ugyancsak kijárási tilalom van Dijala és Szalaheddin tartományokban, “újabb rendelkezésig” lezárták a főváros nemzetközi repülőtérét, a hadseregnél pedig riadókészültséget rendeltek el.

Az ítélethirdetést követően iraki síiták vad ünneplésbe kezdtek Szaddám Huszein halálra ítélésének hírére Bagdad Szadrváros nevű negyedében. Fiatalok sokasága énekelt, táncolt örömében a túlnyomórészt síiták lakta városrész utcáin, fittyet hányva az ítélethirdetés napjára elrendelt kijárási tilalomnak. Ugyanakkor Szaddám Huszein szűkebb hazájában, Tikrítben röviddel a volt elnök halálos ítéletének kihirdetése után ezrek vonultak az utcákra, bosszút esküdve a törvényszék ellen.


Európa a halálbüntetés ellen

Londonban Margarett Becket brit külügyminiszter üdvözölte, hogy bíróság elé állították Szaddámot és a többi vádlottat, akiknek felelniük kell a bűneikért”.

John Howard ausztrál kormányfő, Bush elnök lelkes támogatója a demokrácia megnyilvánulásának nevezte az ítéletet, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ellenzi a halálbüntetést, de nem szólhat bele más országok ügyeibe.

Nagy-Britannia kivételével valamennyi nyugat-európai ország támogatta, hogy a volt diktátornak felelnie kell a bűneiért, de elvből elutasította a halálbüntetést.

Az Európai Unió minden esetben, minden körülmények között ellenzi a halálbüntetést – szögezte le nyilatkozatában az Európai Unió soros finn elnöksége. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az igazság és az előző rendszer idején elkövetett bűnökért való felelősség megállapítása hozzájárul a nemzeti megbékéléshez és a párbeszédhez Irakban.

Oroszország utalt arra, hogy az Egyesült Államoknak is szerepe volt az ítéletben. “Egy ország állampolgárának pere – bármilyen tisztséget töltött is be -, az adott ország belügye, és külső befolyás nélkül kell lefolynia” – közölte az orosz külügyminisztérium.

Irán az Egyesült Államokkal együtt örül

George Bush amerikai elnök számára “a per mérföldkő az iraki nép azon erőfeszítésében, hogy a jog uralmával váltsa fel a zsarnok uralmát”. “Ez nagy vívmány a fiatal iraki demokrácia és alkotmányos kormánya számára” – jelentette ki az elnök. Külügyminisztere, Condoleezza Rice számára az ítélet “örvendetes emlékeztető valamennyi iraki számára, hogy törvény tekintélye erősebb lehet féleleménél”.

Irán, amely 1980 és 1988 között háborúban állt Szaddám Huszein rendszerével, örömét fejezte ki az ítélet miatt. “Az iszlám köztársaság kedvezően fogadja az ítéletet” a teheráni külügyminisztérium szerint, amely kérte, ne feledkezzenek meg arról, hogy Szaddám nyugati támogatói a diktátort segítve előkészítették a talajt a bűneihez.

Kuvait, amelyet az iraki hadsereg 16 évvel ezelőtt megszállt, hivatalosan nem reagált az ítéletre, de az utca népe tapsolva, örömkönnyekkel fogadta a hírt.

A szaúdi tanácskozó gyűlés (parlament) egyik tagja, Mohammed az-Zalfa üdvözölte az ítéletet, mondván, hogy ez a legkevesebb a hozzátartozóikat elveszített irakiak számára.

Izrael – a feszültség további fokozódását elkerülendő -, valamint a belügyekbe való beavatkozást elutasító Kína nem kommentálta az ítéletet.

Szaddám védelmezői

Az egyiptomi Muzulmán Testvériség szerint a Szaddám Huszein által elkövetett “megszámlálhatatlan bűnök” kisebbek, mint amelyeket a nyugati “megszállók elkövettek” Irakban.

“Ezt az ítéletet a Fehér Ház diktálta, amely azt hiszi, hogy Szaddám Huszeint kivégezve kivégzi a hősies ellenállást” – szögezte le Aisa el-Kadhafi, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető lánya, aki maga is részt vett a volt diktátor védelmében.

A Hamász iszlámista palesztin szervezet támogatásáról biztosított az elítéltet. “Mi, a palesztin nép, bárkit támogatunk, aki a népünket támogatja, és Szaddám Huszein közöttük volt” – jelentette ki Favzi Barhúm Hamász-szóvivő.

Ismét halálra ítélhetik

Szaddám Huszein volt iraki elnököt emberiesség elleni bűntettek miatt halálra ítélték vasárnap, miután bűnösnek mondták ki az ellene indult első perben, a dudzsaili mészárlás ügyében. Dudzsail iraki síita faluban 148 embert öltek meg az iraki biztonsági erők 1982-ben, megtorlásul egy Szaddám Huszein elleni merényletkísérletért.

Az előző rendszer vezető tisztségviselőinek bűnpereiben eljáró iraki különleges törvényszék ítélete szerint akasztófán kell végeznie Szaddám Huszein féltestvérének, Barzán at-Tikrítinek, volt titkosszolgálati vezetőnek és a volt forradalmi bíróság vezetőjének, Avad al-Bandarnak is. Életfogytiglani börtönbüntetést róttak ki Taha Jaszín Ramadán volt alelnökre, akire az ügyészség a perben szintén halálbüntetést kért. A Baasz párt három további volt vezető tisztségviselőjére kínzás és gyilkosság bűntette miatt 15 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki, egy negyediket pedig felmentettek.

A volt iraki diktátor ellen több ügyben is folyik büntetőeljárás, s mindegyik esetben olyan súlyú a vád, hogy bármelyik perben halálra ítélhetik. A volt iraki elnök és három vádlott-társa ügyében hétfőn automatikus fellebbviteli eljárás kezdődik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.