Nagyvilág

Kijárási tilalom Bagdadban

Szaddam Huszein elleni ítélethirdetés miatt kijárási tilalmat rendeltek el Irak fővárosában. Szombat este pedig tüzérségi lövedék csapódott be egy bagdadi piactéren.

Egy szunnita mecset közelében hat ember halt meg a tüzérségi lövedéktől, további húsz személy megsebesült a tüzérségi támadásban – közölték vasárnap iraki rendőri forrásból. Nem ismeretes, kik voltak az elkövetők, és az sem, mi vagy ki volt támadásuk tulajdonképpeni célpontja.

Az iraki fővárosban kijárási tilalmat rendeltek el vasárnapra, arra a napra, amelyen a volt elnök, Szaddám Huszein elleni ítélet kihirdetése várható. A volt diktátor ellen több ügyben is folyik büntetőeljárás, s mindegyik esetben olyan súlyú a vád, hogy bármelyik perben halálra ítélhetik. Most a Dudzsail nevű síita faluban végrehajtott 1982-es mészárlással összefüggő büntetőperben várható ítélethozatal.

Núri al-Maliki iraki miniszterelnök azt mondta a múlt hónapban, hogy “a gonosztevő zsarnok” kivégzését várja, már csak azért is, mert az “kedvét szegné a Szaddám Huszeinhez hű szunnita lázadóknak”. Nem ismeretes, hogy a bagdadi piactér elleni szombat esti támadás összefügg-e az exdiktátor ügyében várható vasárnapi ítélethirdetéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik