Nagyvilág

Ausztriának csak jövőre lehet új kormánya

Wolfgang Schüssel ügyvezető kancellár vasárnap megerősítette: pártja csak a parlamenti vizsgálóbizottságok munkájának a befejeződése után folytatja a koalíciós tárgyalásokat a szociáldemokratákkal.

Az október 1-jei parlamenti választásokon a szociáldemokraták győztek Schüssel pártja előtt egy százalékos előnnyel. A győztesek bejelentették, hogy csak a Schüssel vezette Osztrák Néppárttal (ÖVP) kezdenek koalíciós tárgyalásokat, mert értékelésük szerint a választók többsége ismét e két párt nagykoalícióját szeretné kormányon látni. E két párt ugyanis a II. világháború óta összesen 34 évig kormányozta együtt Ausztriát.

A néppártiak azonban megszakították a tárgyalásokat, miután az újjáalakult parlament vizsgálóbizottságokat alakított, amelyek feladata, hogy kivizsgálják a Schüssel-kormánynak az Eurofighter repülőgépek beszerzéséről kötött megállapodását, valamint az utóbbi évek bankbotrányait. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) már a választási kampányban is feleslegesnek ítélte az eurómilliárdokat felemésztő repülőgép-vásárlási megállapodást, és a szerződés felmondása mellett érvelt.

Wolfgang Schüssel vasárnap Bécsben Wilhelm Molterer ügyvezető frakcióvezetővel együtt tartott sajtóértekezletén megerősítette, hogy pártja csak a vizsgálóbizottságok munkájának a befejeződése után hajlandó a koalíciós tárgyalások folytatására. Úgy érvelt, hogy karácsonyig erre sor is kerülhet, majd azt követően három héten belül ki lehetne dolgozni a két párt közös kormányprogramját, és hivatalba léphetne az új kormány.

Schüssel nem utasította el, hogy Ausztriában népszavazásra bocsássák a 18 Eurofighter beszerzésének a kérdését, ahogyan azt a szociáldemokraták felvetették. Az ügyvezető kancellár szerint azonban először a szociáldemokratáknak el kellene dönteniük, hogy milyen kérdést is tesznek fel a népszavazáson, mert jelenleg három változatot is hallani a soraikból ezzel kapcsolatban. A választási győztesek egy része szerint egyáltalán nincs szükség semmilyen repülőgépre, mások viszont úgy vélik, hogy fel kell mondani a megállapodást, de más állammal kellene megállapodni az osztrák légtér felügyeletéről, míg vannak olyanok, akik szerint új versenytárgyalást kellene kiírni más típusú gépek beszerzéséről. Schüssel szerint Ausztria számára ez utóbbi lenne “a legdrágább megoldás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik