Nagyvilág

Izraelben Rabinra emlékeztel

Több tízezer izraeli vett részt szombat este a Tel-Avivban, Jichák Rabin kormányfő meggyilkolásának évfordulóján tartott nagygyűlésen.

A tüntetők, közöttük számos fiatal “Igen a békére, nem az erőszakra” feliratú zászló alatt hallgatták a népszerű énekeseket a város főterén, ahol tizenegy évvel ezelőtt egy szélsőjobboldali zsidó lelőtte Jichák Rabint.

David Groszman író, aki a nyári libanoni offenzíva során vesztette el a fiát, felszólította az izraeli hatóságokat, fejezzék be a véres hadműveleteket, és tegyenek békejavaslatokat a palesztinoknak. Mint mondta, ” nincs más alternatíva”, és “az idő nem Izraelnek dolgozik”.

Az író heves szavakkal ítélte el “az izraeli arab kisebbség elleni fajgyűlöletet, a szociális téren tanúsított közömbösséget” és a társadalomnak és a vezetőinek a “maradiságát”.

Jigal Amir 1995. november 4-én lőtte le Rabint egy tel-avivi békenagygyűlésen. A gyilkosságért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt férfi azzal magyarázta tettét, hogy meg akarta akadályozni Rabint az izraeli földek feladásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik