Nagyvilág

Washington bírálja Izrael gázai hadműveletét

Washington bírálatát fejezte ki az izraeli légierő Bejrút fölé történő berepüléseivel kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy az akció destabilizálhatja a térséget.

Egy neve elhallgatását kérő, magas rangú izraeli tisztségviselő pénteki közlése szerint az amerikai kormányzat kifejezte “elégedetlenségét” ezzel a helyzettel – tette hozzá a tisztségviselő, ebben a minőségben az első, aki a libanoni berepülésekre vonatkozó washingtoni bírálatról beszámol. Az Egyesült Államok attól tart, hogy ezek a légi akciók destabilizálják a térséget.

A libanoni rendőrség szerint izraeli gépek egészen kis magasságban végeztek berepüléseket kedden Bejrút és Dél-Libanon felett. A bejrúti berepülés fő célpontja annak síita külvárosa volt. Dél-Libanon felett a határvidéket pásztázták végig, azt a körzetet, ahová az ENSZ békefenntartó erőit (UNIFIL) telepítették. Öt gép Türosz (Szúr) felett is átrepült, hangrobbanásokat okozva, amelyeket a helyiek légitámadásnak véltek.

ENSZ-aggályok

A libanoni hadsereg közölte, hogy a légvédelem ütegei – a libanoni Hezbollah és Izrael közötti ellenségeskedések augusztus 14-i beszüntetése óta először – tüzet nyitottak az izraeli gépekre. Az ENSZ-főtitkár libanoni megbízottja súlyos aggodalmának adott hangot a berepülések miatt. Gier Pedersen kijelentette, hogy az izraeli akciók sértik Libanon szuverenitását és a Biztonsági Tanács (BT) 1701-es számú határozatát. Erre a tényre figyelmeztetett egy pénteki szerkesztőségi cikkében a Háárec izraeli liberális napilap is.

Pedersen egyúttal felszólította a zsidó államot a sorozatos légtérsértések beszüntetésére. A keddiek voltak a legerőteljesebb izraeli berepülések Libanon területére az Izrael és a Hezbollah libanoni szervezet nyári háborújának befejezése óta. A keddi akciók előtt néhány órával terjesztette jelentését a BT elé Terje Roed-Larsen, a világszervezet különmegbízottja arról, hogy a libanoni kormány szerint Szíriából csempésznek fegyvereket a síita Hezbollah szervezet részére.

Kitartanak az offenzíva mellett

Efrájim Szneh frissen kinevezett izraeli védelmi miniszterhelyettes szerdán kijelentette, hogy Izrael folytatja libanoni berepüléseit az ENSZ és a bejrúti kormány minden tiltakozása ellenére, mert a Hezbollah továbbra is fegyverkezik Szíriából, és erről Izraelnek információkat kell gyűjtenie. Egy belső használatra szánt, de az izraeli katonai rádióban csütörtökön megszellőztetett izraeli katonai dokumentum szerint azonban a légierő Libanon fölött végrehajtott repüléseinek célja részben az, hogy nyomást gyakoroljanak a nemzetközi közösségre a libanoni síita Hezbollah szervezet fegyvercsempészetének megfékezése végett. Mindazonáltal egyes izraeli miniszterek aggódnak amiatt, hogy a berepüléseknek negatív hatásuk lehet a nemzetközi közösségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik