Nagyvilág

Korrupcióval vádolják a tajvani elnököt és feleségét

Korrupció és okirat-hamisítás miatt vádat emeltek pénteken Csen Suj-pien tajvani elnök felesége ellen, és az ügyészség azt állítja, hogy maga a politikus is érintett lehet az ügyben, de egyelőre mentelmi jog védi a bűnvádi eljárástól.

Az ügyészségi közlemény szerint a tajvani “first lady” elleni korrupciós és okirat-hamisítási vádak olyan ügyhöz kapcsolódnak, amelyben 448 ezer dolláros károkozás történt. Az ügyészi hivatal említést tett közleményében esküszegésről is, de nem világos, hogy ez is szerepel-e a vádiratban.

Az ügyészség szerint maga az elnök is érintett lehet az ügyben, de 2008-ban lejáró hivatalos mandátuma alatt mentelmi jog védi, ezért addig nem lehet felelősségre vonni. Más személyek nevére kiállított nyugták alapján az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy 2002 júliusa és 2006 márciusa között Csen feltehetően több mint 448 ezer dollárnak megfelelő összegben sikkasztott el állami pénzeket.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) – csatlakozva a tiltakozók százezreihez – Csen azonnali lemondását követeli, mondván, hogy az elnök eljátszotta a nép bizalmát. A párt szorgalmazza, hogy Csen pártja, a Demokratikus Haladó Párt maga távolítsa el az elnököt. A tajvani elnök azonban cáfolja, hogy törvénysértést követett volna el, pártja pedig péntek estére rokonszenvtüntetést szervez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik