Nagyvilág

Kampánykörútra indult Bush

Kampánykörútra indult George Bush amerikai elnök a félidős törvényhozási választások kampányának véghajrájában. Útjával ellensúlyozni kívánja az ellenzéki Demokrata Párt népszerűségbeli fölényét, amely a republikánus párti többség elveszítését is eredményezheti a parlamentben.

A republikánus párti Bush tíz olyan szövetségi államba indult csütörtökön hat napon át tartó villámkörútra, amelyekben 2004-es újraválasztásakor megszerezte a szavazatok többségét.


Az elnök Montana, Nevada, Missouri, Iowa, Colorado, Nebraska, Kansas, Arkansas, Florida és Texas államokban kívánja részvételre ösztönözni a Republikánus Párt ingadozó szavazóit. Az elnök szeretné visszacsábítani a konzervatív jelöltek mellé azokat a választópolgárokat, akik ezúttal inkább a demokrata párti jelöltekre adnák voksukat.


Kényes téma


Bush kampánya első állomásán azt hangoztatta, hogy Irakban – a háború egyesült államokbeli népszerűtlensége ellenére – fenn kell tartani az amerikai katonai jelenlétet, s arról próbálta meggyőzni hallgatóságát, hogy megfelelő terve van az iraki helyzet kezelésére, míg a demokrata pártiaknak nincs stratégiájuk az arab országgal kapcsolatban. Az amerikai elnök kedvenc kampánytémáiról, így az adócsökkentésről és a “jó” szövetségi bírák kinevezéséről sem feledkezett meg beszédében.


Habár az iraki háború népszerűtlensége nem kedvez Bushnak, a téma nem minden esetben hoz szimpatizánsokat a demokraták számára sem, a héten például kínos magyarázkodásra kényszerültek az ügy kapcsán. John Kerry, aki a 2004-es elnökválasztáson Bush elnök demokrata vetélytársa volt, egy kaliforniai találkozón arra szólította fel az egyetemistákat, hogy „minél jobban használják ki a tanulmányaikat, tanuljanak jól, legyenek talpraesettek, tanuljanak meg boldogulni az életben, különben könnyen Irakban találják magukat”.


Rossz vicc


Kerry szerencsétlen megnyilvánulása óriási botrányt keltett, melynek következtében a demokrata politikus kénytelen volt háttérbe vonulni a választási kampány további részében. Kerry bocsánatot kért, ha kijelentésével bárkit megsértett és hangsúlyozta, hogy nem tartja iskolázatlannak az Irakban állomásozó amerikai katonákat – írja a BBC.

A jövő keddi választások előtt készült legfrissebb közvélemény-kutatások arról tanúskodnak, hogy a Demokrata Párt jelöltjei 1994 óta tartó ellenzéki szerep után először kerülhetnek többsége a törvényhozás alsóházában, a felsőházban pedig veszélybe sodorhatják a republikánus párti többséget. Az amerikai választópolgárok jövő kedden a 435 fős képviselőházat teljes egészében újraválasztják, a 100 tagú szenátusnak pedig az egyharmadát, 33 főt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik