Nagyvilág

Panama lehet az ENSZ BT új tagja

Guatemala és Venezuela lemondott szerdán este Panama javára arról, hogy a latin-amerikai csoportból jelöltesse magát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjai közé.

Diego Cordoves, ecuadori ENSZ-nagykövet, a latin-amerikai és Karib-tengeri államokat tömörítő országcsoport elnöke közölte, hogy Guatemala és Venezuela külügyminisztere, Gert Rosenthal Koenigsberger és Nicolas Maduro egész napos tanácskozás után hozta meg ezt a döntést. Előzőleg mindketten kérték az ENSZ-közgyűlés elnökétől, hogy a tárgyalások miatt halassza el a soron következő, szerdára tervezett szavazást az ENSZ nem állandó, latin-amerikai tagállamok jelöltjeiről.

A jelölésé még jóvá kell hagynia a regionális csoportnak, még mielőtt az ENSZ-közgyűlés elé terjesztenék. Panama jelöltsége az utolsó percben merült fel. Eddig a leginkább valószínű „alternatív” jelöltek között Barbados, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Uruguay és Bolívia neve szerepelt.


A jelöltek kiválasztása október 16-án kezdődött és Washington mindvégig ellenezte, hogy Venezuelát válasszák be a BT-be, mert attól tartott, hogy az ország Egyesült Államok ellenes szocialista elnöke, Hugo Chavez arra fogja felhasználni a pozíciót, hogy folyamatosan támadja Washingtont. A 47 sikertelen szavazáson egy alkalom kivételével mindig Guatemala kapta a legtöbb szavazatot, de egyszer sem kapta meg a 192 tagú közgyűlés kétharmadának támogatását

Ajánlott videó

Olvasói sztorik