Külföld

Nagy-Britanniában a legaktívabb a Nagy Testvér

admin
admin

2006. 11. 02. 17:53

Nagy-Britannia messze a legmegfigyeltebb ország az ipari demokráciák között - áll egy csütörtökön Londonban nyilvánosságra hozott átfogó, jelentésben, amely különböző kategóriákat állapít meg a felmérésbe bevont 36 ország magánadat-védelmi és megfigyelési helyzetéről.

A “Jelentés a megfigyelői társadalomról” című, 140 oldalas összefoglalót a téma brit szakértői állították össze a brit kormány információs biztosa számára. Az összeállítás szerint Nagy-Britanniában jelenleg 4,2 millió, kifejezetten a lakosság mozgásának megfigyelésére felállított zárt láncú tv-kamera működik, vagyis minden 14 lakosra jut egy. A szakértők szerint egy átlagos hétköznapon mindenkiről, aki közterületen megfordul, 300 kamera készít felvételt.

A jelentés szerint tíz éven belül várhatóan “mindent elöntő mértékűvé” duzzad a megfigyelési tevékenység Nagy-Britanniában. A módszerek között lesz még az áruházi törzsvásárlói kártyák adatainak figyelése is. A megfigyelés már most kiterjed a gépjárművek rendszámaira, és a jelentés szerint ez tíz éven belül az egész országban jellemző lesz. Számos brit üzemanyagtöltő állomáson külön felirat figyelmezteti az autósokat, hogy járművüket a tankolás ideje alatt automatikus rendszám-azonosításnak vetik alá.

Az Egyesült Államok a “kiterjedt társadalmi szintű megfigyelés” kategóriájába került. Magyarország – több más uniós tagállammal, köztük Franciaországgal, Olaszországgal, Finnországgal és Lengyelországgal együtt – az ennél eggyel jobb, “bizonyos biztosítékokat érvényesítő, de gyengülő védelmű” országcsoportban található. A “járványszerűnek” minősített megfigyelési kategóriában a nagy nyugati ipari hatalmak közül egyedül Nagy-Britannia szerepel, Oroszország, Kína és Malajzia társaságában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.