Nagyvilág

Az izraeli hadsereg ismét harcol a Gázai övezetben

Hat palesztin megölt, további 33-at pedig megsebesített az izraeli hadsereg szerdára virradóra a Gázai övezet északi részén - közölték palesztin biztonsági források és szemtanúk. Az összecsapásokban állítólag egy izraeli katona is meghalt. Az izraeli hadsereg ezt egyelőre nem erősítette meg, de azt igen, hogy egységei "jelentős hadműveletet" folytattak az említett térségben.

A hadsereg szóvivője szerint célzott légi csapást mértek egy palesztin fegyveresre, valamint olyan személyekre, akik robbanószerkezetet telepítettek arra az útra, amelyen a katonák haladtak.

A katonákat a levegőből támogató izraeli harci repülőgépek rakétákat lőttek ki a palesztinokra. Az egyik légi csapás kioltotta egy palesztin rendőr és két fegyveres szélsőséges életét.

Az egyik fegyveres a kormányzó radikális Hamász mozgalomhoz tartozott. Egy további Hamász-tag kézifegyverekkel vívott tűzpárbajban halt meg, egy ötödik palesztinnak pedig harckocsilövedék oltotta ki az életét. A hatodik palesztin halálos áldozatról nem közöltek semmit.

Az összetűzésekben 33 másik személy megsebesült, köztük egy nő és egy 11 éves fiú; az összes többi sebesült fegyveres szélsőséges. Palesztin források szerint a halálos áldozatok száma tovább növekedhet, mert az izraeliek nem engedik közel a palesztin mentőket egy olyan épülethez, amelyben ismeretlen számú sebesült tartózkodik. A Hamásztól származó információ szerint egy izraeli katona is meghalt az összecsapásokban.

Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélte az izraeli hadsereg által szerda hajnalban végrehajtott “mészárlást”. Az izraeli haderő fokozta gázai övezeti hadműveleteit, amióta palesztin fegyveresek június végén egy határ menti rajtaütés során elhurcolták egy katonáját. Az offenzívában több mint 270 palesztin vesztette életét, az áldozatok mintegy fele polgári személy volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik