Külföld

A Hezbollah ultimátumot adott a bejrúti kormánynak

admin
admin

2006. 11. 01. 18:33

November közepén lejáró ultimátumot adott a libanoni kormány átalakítására az ország vezetésének a Hezbollah, így akarván nagyobb politikai befolyáshoz juttatni a síitákat.

Szajed Haszan Naszrallah kedd esti beszédében leszögezte: amennyiben a hónap közepéig nem hoznak eredményt Nabih Berri parlamenti elnök közvetítési erőfeszítései egy “nemzeti egységkormány” megalakítására, úgy a Hezbollah síita szervezet sztrájkok és békés tüntetések szervezésével fog érvényt szerezni követeléseinek.


A Hezbollah és a szintén síita Amal mozgalom – amelynek vezetője Berri, a libanoni politika szürke eminenciása – a kabinet 24 miniszteri posztjának egyharmadára tart igényt. Jelenleg a két szervezet összesen öt tárcával rendelkezik. Három további miniszteri poszt birtokában viszont “blokkoló kisebbséget” alkotnának a kabineten belül, vagyis ellenállásuk meghiúsítana minden kormányzati döntést.


Fuád Szinjóra miniszterelnök kormányában a szíriaellenes erők emberei vannak többségben. Ezek elutasítják a síiták követelését, mert attól tartanak, hogy ellenkező esetben ismét megerősödne Szíria befolyása Libanon belpolitikai életében. A Hezbollah viszont azt veti a Szíria-ellenes pártok szemére, hogy nem támogatták a síita milíciát a nyáron Izrael ellen vívott 34 napos háborújában, illetve magukévá teszik Washington és Jeruzsálem követelését a Hezbollah gerilláinak lefegyverzésére.


A Hezbollah fő támogatói Szíria és Irán.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.