Nagyvilág

Állami szeszmonopóliumot sürgetnek Moszkvában

A vodkaértékesítés állami monopóliumának visszaállítását sürgette az orosz alsóházi elnök, miután több tucat honfitársa halt meg alkoholmérgezésben az elmúlt napokban.

„Ideje megfontolni a szesztermékeladás állami monopóliumának kérdését” – jelentette ki Borisz Grizlov kedden az állami dumában, miután több mint ezer orosz került kórházba májgyulladással különböző régiókban a pancsolt szesz okozta mérgezési hullámban. Szergej Mironov felsőházi elnök már a múlt héten síkraszállt „a borszesz előállításának és forgalmazásának teljes állami monopóliumáért”, jelezve, hogy a szenátorok már ki is dolgoztak egy ilyen értelmű törvénytervezetet. „Az alsóház ebben támogat bennünket, csak a kormány jóváhagyása hiányzik” – mondta Mironov, a POLIT.RU (www.polit.ru) hírportál szerint.

A tömeges mérgezést, amely a Belgorodi, Vlagyimiri, Irkutszki, Pszkovi, Kirovi, Szaratovi és Tveri régióra is kiterjedt, moszkvai elemzők egy olyan intézkedéssel hozták összefüggésbe, amely éppen az alkoholpiac tisztába tételét célozza.

Eltűnt a kínálat

Az orosz kormány ugyanis nyártól fogva egy olyan vonalkódos adójegyrendszert vezetett be, amely a szeszes italos palackok forgalmát hivatott nyomon követni a termelőtől (importőrtől) az üzletekig. Sok kisebb fogalmazó azonban tönkrement, mert nem tudta teljesíteni a komputeres rendszerhez való csatlakozás feltételeit.

A rendszerváltás miatt az olcsó vodka is megfogyatkozott a bolti polcokon, de a kereslet fennmaradt: a szegény szeszbarátok rászorultak a zugpálinkára, a gátlástalan kereskedők által kínált (zárjegymentes) pancsokra, sőt az eleve nem emberi fogyasztásra szánt készítményekre.

Egy lett rendőrilletékes azt mondta az Interfax szerint, hogy a lettországi Preili lakosai ugyanattól az italhamisítványtól kaptak mérgezést, mint oroszországi sorstársaik: jelesül egy szeszből, fertőtlenítőszerből és bútorfényből kevert koktéltól. Az orosz belügyi tárca közhírré tette, hogy a rendőrök ez év első kilenc hónapjában 2,5 millió liter etil-alkoholt koboztak el országszerte, s 3200 céget vizsgáltak át szeszcsempészés gyanújával.

Kevés a munka

A rendőri hadjárat azonban aligha orvosolja az orosz szeszfüggés mélyebb okát: a lakosság nagy hányadának szegénységét, különösen vidéken, ahol nemigen van munka s az iváson kívüli elfoglaltság. Oroszországban tavaly 42 ezer ember halt meg alkoholmérgezésben. A lakossági reáljövedelmek növekedése (amiben haladás van) és az elosztás javulása (ami egyelőre kevésbé imponáló) hosszabb távon életeket menthet, hiszen többen engedhetik meg maguknak a biztonságosabb italok fogyasztását – mutatott rá a The Moscow Times.

Grizlov már tavaly is csak 30 ezer halálesetről adott számot „minőségileg fogyatékos alkoholtermékek fogyasztása” következtében, az idei első kilenc hónapban csak 17 ezerről, ami négyezerrel kevesebb, mint a múlt év hasonló időszakában. Mindamellett az állami vodkamonopólium visszaállítása nem ígérkezik különösebben hatékony eszköznek, hiszen nem tartja vissza az oroszokat a kölni vagy a fagyálló fogyasztásától – vélte az angol nyelvű moszkvai lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik