Nagyvilág

Egy amerikai lap a kelet-európai populizmusra figyelmeztet

Washingtonnak nagyobb figyelmet kellene fordítania Kelet-Európára, ahol a nacionalista, populista erők térnyerése következtében megtorpanhat a reformfolyamat, aminek káros hatása lehet az amerikai biztonsági érdekekre is - figyelmeztetett a Foreign Affairs szakírója.

A rangos külpolitika folyóirat november-decemberi számában F. Stephen Larrabee, az egyik legtekintélyesebb washingtoni agytröszt, a RAND Corporation munkatársa, az amerikai nemzetbiztonsági tanács korábbi Kelet-Európa-szakértője fejtette ki nézeteit arról: a térségben fontos változások zajlanak, és Washingtonnak erőteljesebben kellene támogatni a régió integrálódását az Európai Unióba.

Az Egyesült Államok alapvetően egy erős, összetartó Európa létrejöttében érdekelt. A gyenge, megosztott kontinens nem szolgálja az amerikai biztonsági érdekeket, mert nem tudja elhárítani az Európán kívülről érkező fenyegetéseket – így Larrabee. Felhívja a figyelmet arra, hogy a washingtoni döntéshozók számára jobbára észrevétlenek maradtak azok a kelet-európai folyamatok, amelyek az EU-integrációt veszélyeztetik. Ha a térségben újra a nacionalista érvek lesznek meghatározóak, akkor hiábavalónak bizonyulhatnak Washington azon erőfeszítései, amelyek egy erős, a biztonsági kérdésekben Amerikával együttműködő Európa megteremtését célozzák.

A szakértő általánosságban megjegyzi, hogy a gazdasági növekedés és erősődő jólét évtizede után, sőt ellenére teret vesztettek az Európa- és piacbarát pártok, néhány államban nacionalista, populista erők kerültek hatalomra. A cikk a magyar belpolitikát csak érintőlegesen említi, elsősorban az aggasztó lengyel, szlovák és litván átalakulást elemzi. Csehország kapcsán egy fontos politikusi nemzedékváltásra hívja fel a figyelmet: a kommunizmus emlékének halványulásával az új politikusgeneráció atlanti elkötelezettsége is gyengülni látszik.

Larrabee külön foglalkozik azzal, hogy a kelet-európai átalakulásban szerepet játszik Oroszország, amely ismét meghatározó regionális és nemzetközi hatalmi szerepkörre tart igényt. Vlagyimir Putyin elnök következetesen dolgozik az orosz befolyás visszaállításán, csak nem katonai, hanem gazdasági eszközökkel, mindenekelőtt az energiaexport révén.

A Foreign Affairs szerint Washington keleti politikáján módosítani kell az EU-integráció megtorpanása és Oroszország túlzottan magabiztos fellépése miatt. Washingtonnak biztosítania kellene a kelet-európai államokat arról, hogy még mindig komolyan veszi biztonságuk szavatolását.

Az egyik legfontosabb lépés, amelyet az amerikai kormánynak meg kellene lépni, a 2001 után életbe léptetett vízumkorlátozások enyhítése. Kelet-Európa emiatt ugyanis meglehetősen neheztel az Egyesült Államokra, a korlátozások feloldása nagy értékben javítana Amerika hírnevén. Washingtonnak egyúttal fel kell adnia az Európa megosztását célzó törekvéseit, a kontinens egyik felének kijátszása a másikkal szemben terméketlen politika – vélekedik Larrabee.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik