Nagyvilág

150 ezer amerikai szolgál Irakban

Idén január óta a legmagasabb szintre, 150 ezer főre emelkedett az Irakban szolgáló amerikai katonák száma - közölte a washingtoni védelmi minisztérium.

Mark Ballesteros Pentagon-szóvivő hétfőn az arab országba vezényelt csapatok rotációs alapon történő váltásával magyarázta a növekedést. Egyes alakulatok ugyanis még csak készülődnek a hazautazásra, miközben az őket felváltó más egységek már megérkeztek új állomáshelyükre – tette hozzá.

Idén januárban, az iraki választásokat követően a jelenleginél is több, összesen 160 ezer amerikai katona szolgált az arab országban. Az amerikai haderő parancsnokai a múlt év végén ugyanis – a közelgő voksolásra tekintettel – csapaterősítés mellett döntöttek. A választások után bizonyos idő elteltével ismét csökkent az arab országba vezényelt amerikai csapatok létszáma, idén júniusban 127 ezerre. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter júliusban azonban a romló biztonsági helyzet miatt egy évvel meghosszabbította az egyik amerikai hadosztály iraki szolgálatát.

A 2003-ban kirobbant iraki háború kezdete óta az amerikai hadsereg 2811 katonája és más alkalmazottja vesztette életét az arab országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik