Nagyvilág

Másodjára jelölnek uniós biztost a románok

A közéleti szereplők és kommentátorok Románia kudarcának minősítik, hogy Calin Popescu Tariceanu miniszterelnöknek új európai biztost kellett javasolnia Leonard Orban integrációs államtitkár személyében, miután Varujan Vosganian liberális szenátor visszalépett a jelöltségtől.

Bár sem Bukarestben, sem Brüsszelben még nem jelentették be hivatalosan, vasárnap már ismertté vált, hogy a kormányfő Leonard Orban integrációs államtitkárt javasolta az Európai Bizottságba, miután Varujan Vosganian liberális szenátor szombaton este bejelentette: visszavonja jelöltetését a brüsszeli posztra.

Folt a múltjában

Az ügy előzménye az volt, hogy Vosganiant a kommunista külügyi hírszerzés volt vezetőségi tagja egy nagy példányszámú román országos napilap által közölt írásában megvádolta: együttműködött az egykori kommunista diktatúra hírhedt titkosszolgálatával, a Securitatéval. Az Evenimentul Zilei című napilap is megerősítette ezt, mégpedig meg nem nevezett titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. S bár Traian Basescu államfő és a külügyi hírszerző szolgálat (SIE) egyaránt cáfolta a Vosganiant ért vádat, a liberális szenátor maga lépett vissza a jelöltségtől. Bár alaptalannak nevezte a múltjával kapcsolatos híresztelést, azt mondta, hogy emiatt elhúzódhat jelöltségének vizsgálata, s ez kárt okozhat Románia külföldi megítélésének. Ezek után jelölte a miniszterelnök Leonard Orbant.

Arra, hogy ez a politikai közjáték valóban nem tesz jót Románia nemzetközi hírnevének, a román közélet szereplői és a hétfői sajtókommentárok maguk is felhívják a figyelmet. Basescu államfő a Jurnalul National című lapban megjelent hosszú interjújában úgy fogalmaz: Vosganian jelölése „baklövés” volt, márpedig Románia nem engedhet meg magának ilyen kudarcot, különösen, ha európai biztosi jelölésről van szó.

Kritikus beszámolók

A tudósítások és hírmagyarázatok továbbra is abból indulnak ki, hogy Vosganian néhány nappal ezelőtti jelölése demokrata-liberális egyezség, illetve a Traian Basescu államfő és Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök által kötött politikai alku eredménye, melynek nyomán a liberális Vosganian személyének elfogadásáért cserébe demokrata párti miniszter kerülhetett – Sorin Frunzaverde személyében – a védelmi tárca élére a lemondott liberális Teodor Atanasiu helyére.

A Romania Libera úgy véli, hogy Orban jelölése „utolsó esély” Tariceanu számára ahhoz, hogy ne a demokrata integrációs miniszter, Anca Boagiu kerüljön az EU-biztosi székbe. Ez utóbbi esetben ugyanis értelmetlenné válhat az említett „alku”. A Ziua című újság ugyanakkor Leonard Orban nagy előnyének tartja, hogy európai körökben nagy becsben tartják őt. Emlékeztetett: ő volt a csatlakozási tárgyalásokon a főtárgyaló.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) hasábjain Salamon Márton László, a lap felelős szerkesztője úgy vélekedik: az övön aluli ütéseken alapuló harcmodor újabb megnyilvánulásának lehetünk tanúi, annak, hogyan sétál bele a gyanútlan liberális miniszterelnök a koalíciós társak, a demokraták hathatós államfői segédlettel felállított alkucsapdájába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik