Nagyvilág

Izrael bocsánatot kért a libanoni incidens miatt

Bocsánatot kért Ehud Olmert izraeli miniszterelnök azokért a "félreértésekért", amelyek a német haditengerészet és az izraeli légierő között Libanon partjainál történt incidensbe torkollottak.

Ehud hivatala vasárnap közleményben tudatta, hogy az izraeli miniszterelnök a nap folyamán az Angela Merkel német kancellár vezette CDU parlamenti képviselőit fogadva magyarázatot adott a történtekre és bocsánatot kért az incidenst okozó “félreértésekért”. Olmert hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a német fegyveres erők részt vesznek a libanoni ENSZ-békefenntartó erőben (UNIFIL), s közölte: közvetlen kapcsolatot létesítenek a német és az izraeli katonák között a hasonló esetek elkerülése érdekében.

A közlemény szerint Olmert később Angela Merkellel is beszélt telefonon, akinek szintén az UNIFIL-ben vállalt német szerep fontosságát és “történelmi jelentőségét” méltatta.

Német illetékesek szerint izraeli harci gépek kedden a Földközi-tengeren, Libanon térségében alacsonyan átrepültek egy német hírszerző hajó felett és több lövést adtak le a levegőbe. A hajó, az Alster nem szerepel a fegyvercsempészet megakadályozása céljából a libanoni partok közelében a kibővített UNIFIL részeként járőröző német flottilla lajstromán. Izraeli viszont azt közölte, hogy a harci gépek egy helikoptert közelítettek meg, amely anélkül szállt fel egy német hajóról, hogy előzőleg bejelentették volna az izraeli erőknek. Izael cáfolta, hogy a vadászgépek lövéseket adtak volna le. A német védelmi tárca a helikopterről csak annyit közölt, hogy az 60 kilométerre volt a hajótól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik