Nagyvilág

Fegyverek ezrei tűntek el

Nyoma veszett az amerikai hadsereg által az iraki biztonsági erők felszerelésére vásárolt fegyverek közel huszonötöd részének, más harci eszközöket pedig alkatrészek vagy a műszaki-karbantartási leírások hiányában nem tudnak megjavítani – tárta fel egy amerikai kormányzati ellenőrzés.

Az illetékes amerikai főellenőr vizsgálatának vasárnap Washingtonban nyilvánosságra hozott eredményei szerint az amerikai védelmi minisztérium nem tud elszámolni 14 030 lőfegyverrel. Ez közel négy százaléka azoknak a félautomata pisztolyoknak, gépkarabélyoknak, géppuskáknak, gránátvetőknek és egyéb harci eszközöknek, amelyeket a tárca 2003 végétől kezdett szállítani Irakba. A hiányzó fegyverek túlnyomó többsége – 13 180 darab – félautomata pisztoly.

Az eltűnt fegyvereknek nem lesz könnyű nyomára bukkanni. A tárca illetékesei mindössze közel tízezer fegyver sorozatszámát jegyezték fel, azaz még a 3 százalékát sem vették lajstromba annak a 370 251 lőfegyvernek, amelyeket az irakiak támogatására az arab országba szállítottak – tűnt ki a dokumentumból. A Pentagon 133 millió dollárt költött a fegyverek beszerzésére, amelyeket a bagdadi védelmi és belügyminisztérium alakulatainak kívánt átadni, hogy elősegítse az iraki közbiztonság megteremtését.

A jelentés szerint ma már nem deríthető ki, hogy a hiányzó fegyvereket valaha is kiosztották-e az iraki erőknek, amelyeknek egyéb gondok mellett a fegyverekhez szükséges alkatrészek és műszaki leírások, valamint a megfelelően kiképzett karbantartó személyzet hiányával is meg kell küzdeniük.

Amerikai áldozatok

Októberben százegy amerikai vesztette életét Irakban: az ország 2003-as megszállásának kezdete óta ez volt az egyik legnagyobb veszteség, amit egy hónap alatt az amerikai hadsereg elszenvedett – közölte szombaton Bagdadban az amerikai katonai parancsnokság. A harcokban meghalt még a szövetséges erők négy nem amerikai állampolgárságú katonája. Így a szövetségesek összes vesztesége eléri a 105 főt októberben. A szövetségesek legutóbb 2005 januárjában vesztettek ennél több embert, akkor 107 amerikai és tíz brit katona halt meg. A három évvel ezelőtti megszállás óta 2810 amerikai katona halt meg az arab országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik