Nagyvilág

Oroszország és Franciaország az élen fegyvereladásban

Oroszország és Franciaország került az élre a fejlődő országokba irányuló fegyvereladások terén 2005-ben, megelőzve az Egyesült Államokat - áll egy friss kongresszusi jelentésben.

Az Egyesült Államok részesedése az ilyen típusú fegyverüzletekből 2005-ben az összérték 20,5 százalékát tette ki, szemben a 2004-es 35,4 százalékkal – állapítja meg az amerikai kongresszus kutatási szolgálatának éves jelentése. Washington tavaly 6,2 milliárd dollár értékben kötött fegyvereladási szerződéseket a fejlődő országokkal, míg 2004-ben még 9,4 milliárd dollárért szállított nekik fegyvereket.

Ezzel szemben Oroszország 2004-ben 5,4 milliárd dollár értékben kötött ilyen szerződéseket ázsiai, latin-amerikai és afrikai országokkal, 2005-ben pedig már 7 milliárd dollár értékben.
Franciaország 2004-ben egymilliárdért, a rákövetkező évben a becslés szerint 6,3 milliárd dollárért ütött nyélbe üzleteket a fejlődő országokkal. A jelentés ezt a hirtelen növekedést annak tulajdonítja, hogy India hat Skorpió típusú tengeralattjárót vásárol Franciaországtól, összesen 3,5 milliárd dollárért.

A kongresszusi szakértők megállapítása szerint a francia hadiiparnak ez az eredménye veszélyeztetheti az Egyesült Államok és szövetségesei érdekeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik