Nagyvilág

Felgyújtottak egy buszt Marseille-ben

Életveszélyesen megsérült egy 26 éves nő szombaton este, amikor három kamasz felgyújtott egy buszt Marseille-ben.

A külvárosi zavargásoktól eddig megkímélt dél-franciaországi tengerparti nagyvárosban a héten már a hetedik autóbuszt gyújtották fel Este 9 óra fele a belvárosból az északi külvárosok felé közlekedő 32-es autóbusz hátsó ajtaját három, arcát kapucnijával eltakaró fiatal felfeszítette a Saint-Jérome egyetem előtti megállóban, majd benzines palackot dobtak a járműbe és felgyújtották azt. A buszon tíz személy tartózkodott, a gyújtogatók azonnal elmenekültek.

Egy 26 éves nő testének hetven százalékán égési sérüléseket szenvedett, jelenleg a marseille-i kórház intenzív osztályán ápolják. Állapota életveszélyes. A busz további három utasa füstmérgezést szenvedett.

Jacques Chirac elnök és Dominique de Villepin miniszterelnök közleményben ítélte el a sofőrök és az utasok életét veszélyeztető támadásokat és az elmúlt napokban történt bűncselekményeket. Mindkét szöveg leszögezi: a hatóságok mindent megtesznek, hogy a legrövidebb időn belül előállítsák, és a lehető legnagyobb szigorral megbüntessék a tetteseket. A kormányfő hétfőre a tömegközlekedés biztonságáról szóló tanácskozást hívott össze.

A buszégetést megelőzően a Párizs közeli Grigny Grande-Borne nevű lakótelepén több tucat fiatal kövekkel és Molotov-koktélokkal támadt rendőrökre, akik közül négyen megsérültek. A támadó fiatalokat a kivonuló rohamrendőrség szorította vissza. A rendőrség szerint a támadás feltehetően elő volt készítve: egy kövekkel teli bevásárlókocsit találtak a közelben.

A Le Journal du Dimanche című újság értesülése szerint a külvárosi zavargások egyéves évfordulóján, szombatra virradó éjszaka összesen háromszáz gépkocsit gyújtottak fel Franciaországban, amely háromszor több volt, mint egy “átlagos normális” éjszakán, de ötöde az egy évvel ezelőtti külvárosi zavargások idején följegyzett mennyiségnek. A hétvégén eddig összesen hat rendőr sérült meg, 47 személyt állítottak elő, közülük 34-et Párizs környékén. A vasárnapra virradó éjszaka ugyanakkor a rendőrség szerint “relatíve nyugodtnak” számított: Párizs közelében is felgyújtottak egy buszt, de a támadásnak nem voltak sérültjei.

Rendőri források szerint a héten felgyújtott hét busz nem számít újdonságnak Franciaországban. A tavalyi zavargások alatt számuk ugyanakkor elenyésző volt a több mint 10 ezer kiégett gépkocsihoz képest. A múlt vasárnapi busztámadás és annak médiavisszhangja viszont ötletet adott a bandáknak: az autóégetés a kezdőknek való, egy busz felgyújtása nagyobb presztízzsel jár – véli a rendőrség.
A tömegközlekedési járművek védelmét négyezer rendőrrel erősítette meg a belügyminisztérium a hétvégén, s vasárnap Nicolas Sarkozy belügyminiszter további két rohamosztagot küldött Marseille-be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik