Nagyvilág

Alessandriában tanácskozott a Világpolitikai Fórum

A szociális válságok kezelése, a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem, az ENSZ átalakítása és a környezetvédelem szerepelt kiemelt témaként a Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök által alapított Világpolitikai Fórum kétnapos tanácskozásán, amelyet pénteken és szombaton tartottak az olaszországi Alessandriában.

A tanácskozáson részt vett Horn Gyula, a szervezet egyik alapító tagja. A volt miniszterelnök, mint vasárnap az MTI-nek telefonon elmondta, felszólalásában hangsúlyozta: a globalizáció kedvezőtlen hatásait a sokoldalú integrációs folyamat bővítése ellensúlyozhatja. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni harc a kormányok feladata, felszámolásáért viszont mindenkinek tennie kell.

Magyarországgal kapcsolatban a résztvevők úgy vélték: nem tesznek jót neki az elmúlt hetek eseményei, és kívánták, hogy az ország mielőbb jusson túl rajta. Megfogalmazódott ezzel összefüggésben, hogy a kormányok biztonságának veszélyeztetése az állampolgárok biztonságát is fenyegeti.

A tanácskozáson vita alakult ki az ENSZ működésének megújításáról, mivel a szervezet elavult, és egy régi korszakot képvisel. Éppen ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy rendeződjön Németország, Brazília, Japán és India egyenrangú részvétele a Biztonsági Tanács munkájában. Több felszólaló hangsúlyozta, hogy az ENSZ békefenntartó tevékenységét korszerűsíteni kell, ahogyan annak lehetőségét is biztosítani kell, hogy az ENSZ béketeremtéssel is foglalkozzon. Többen elismeréssel szóltak arról, hogy az európai államok nemzetközi akcióikkal, például Afganisztán esetében nagy szolgálatot tesznek a világbéke érdekében. A fórum résztvevői végül megállapodtak abban, hogy folytatják a Független Államok Közösségében végbemenő változásokra adandó válaszok és megoldások kimunkálását, és erről tájékoztatják a kormányokat és a nemzetközi szervezeteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik