Nagyvilág

A polgári demokraták sikerét hozta a cseh szenátusi választás

A Polgári Demokratikus Párt (ODS) nagy sikerét hozta a részleges szenátusi választás Csehországban. A szombaton délután zárult második forduló hivatalos végleges eredményéből kiderült, hogy a 27 szenátori bársonyszékből az ODS 14 mandátumot szerzett, míg a nagy rivális, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) hatot.

A két nagy párton kívül még a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) négy, míg a kisebb pártok három mandátumot szereztek. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), bár a második körben három jelöltje volt, nem szerzett újabb szenátori mandátumot. A kommunisták súlya a szenátusban azonban nem csökken, mert ezúttal egyetlen mandátumot sem kellett megvédeniük

.A választók a 81 tagú parlamenti felsőház egyharmadáról döntöttek. A szenátori mandátum hat éves, s a folyamatosság érdekében kétévente megújul a testület egyharmada.
A mostani választás eredménye alapján a Polgári Demokratikus Pártnak 41 mandátuma van a felsőházban, ami 81 tagú testületben egyszerű többséget jelent.
Az eddigi helyzethez képest az ODS-nek néggyel, míg a CSSD-nek öttel lesz több szenátora a parlamenti felsőházban. A kereszténydemokraták az előző helyzethez képest három szenátort veszítettek.

A két nagy pártnak együttesen most úgy a képviselőházban, mint a szenátusban is háromötödös, alkotmányozó többsége van, ami elméletben lehetővé teszi, hogy közös erővel módosítsák a választási törvényt. Mirek Topolánek, az ODS elnöke azonban egy kérdésre válaszolva határozottan leszögezte: pártja semmiképpen sem kíván együttműködni a szociáldemokratákkal.

A legérdekesebb eredmény a kelet-csehországi Chrudimban született, ahol Petr Pithartnak, a szenátus kereszténydemokrata alelnökének mindössze 24 szavazatnyi különbséggel sikerült megújítania szenátori mandátumát.

Mirek Topolánek, az ODS, valamint Jirí Paroubek, a CSSD elnöke is egyaránt elégedettségét fejezte ki a voksolás eredménye felett, s pártja szereplését sikeresnek minősítette. Figyelemre méltó, hogy a polgári demokraták a csehországi, míg a szociáldemokraták a morvaországi választási körzetekben voltak sikeresebbek. Hasonló volt a helyzet a júniusi képviselőházi választáson is.

A választási részvétel igen alacsony, mindössze 20,7 százalékos volt. Tomás Lebeda politológus szerint az alacsony választói érdeklődés, amely már hagyományosnak mondható, nagyban csökkenti a felsőház legitimitását. Felmérések szerint alig a csehek egyharmada tartja fontosnak a szenátust, kétharmaduk úgy véli, felesleges, s legjobb lenne megszüntetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik