Nagyvilág

Morbid felvételek a német Bildben

Újabb fotókat közölt a Bild című népszerű német napilap szombati számában emberi csontokkal pózoló, Afganisztánban szolgáló német katonákról.

Az egyik fotón egy katona lőfegyvert szegez egy hevenyészve összeállított csontvázra. Egy másik felvételen a csontváz koponyájára katonasapkát húztak, oldalára pedig pisztolyt tűztek.

A képeket állítólag 2003 végén, vagy 2004 elején készítették. Peter Struck akkori német védelmi miniszter a vasárnap megjelenő Bild am Sonntagnak úgy nyilatkozott, hogy hivatali idején nem kapott semmilyen erre vonatkozó jelentést. A lap által megkérdezett két katona viszont arra utalt, hogy az ilyen morbid jelenetek felvétele rendszeres volt.

Dagad a botrány

Az egyikük szerint az általuk ellenőrzött övezetben volt egy hely, ahol rengeteg csontot találtak, amelyet legalább hetente egyszer felkerestek. Egy másik katona arról mesélt, hogy sokuknak van digitális fényképezőgépe és számítógépe, és szabadidejükben cserélgették a fotókat.

A Bild úgy tudja, hogy a dagadó botrány miatt Franz Josef Jung védelmi miniszter kénytelen volt lemondani tervezett ázsiai útját.

Büntetik

Angela Merkel német kancellár a Focus magazin hétfőn megjelenő számában leszögezte: “Tudnia kell Afganisztánnak, hogy az ilyen cselekményeket nem tűrjük el, hanem szigorúan büntetjük.”

A lap szerint a kormányfő kizárta, hogy német katonákat hívjanak haza Afganisztánból. Az ügyben több fegyelmi és bírósági eljárás indult a gyanúsítottak ellen. Két katonát pénteken felfüggesztettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik