Nagyvilág

Fico: az MKP “disznóságokat” hangoztat

A szlovák miniszterelnök szerint a Magyar Koalíció Pártja (MKP) "reggeltől estig" egyebet sem tesz, mint a "kormány elleni disznóságait" szaporázza.

Robert Fico kijelentette: a magyar párt szakadatlan támadásai a koalíciós kormány lejáratását célozzák. “Az egyik disznóság a másikat követi, mert az MKP képtelen megemészteni, hogy nem tagja a kormánynak, mi meg egyebet sem teszünk, mint a reggeltő-estig áradó disznóságokat tisztázó magyarázatokat adunk közre” – idézte a szlovák kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján elhangzott szavait pénteken a SITA hírügynökség.


Feljelentést tesznek

A napokban bélpanaszok miatt gyengélkedő Fico azért tartott mégis rendkívüli sajtótájékoztatót, hogy bejelentse: feljelenti Simon Zsolt volt agrárminisztert, amiért az az uniós támogatások jogszerűtlen haszonélvezetével vádolta meg a kormány egyik államtitkárát.

Az MKP támadásai feltűnően emlékeztetnek Malina Hedvig esetére – utalt Fico a nyitrai magyar egyetemista esetére, akit állítása szerint augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért vert meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség viszont arra a megállapításra jutott, hogy a lány a történetet csak kitalálta, testi sérüléseit csupán színlelte, az MKP pedig igyekezett az ügyből nemzetiségpolitikai ügyet kreálni.


Szalonképtelen az SNS

A lány ügyvédje által benyújtott eljárási panaszt az ügyészség elvetette, de a sértett és az ügyvédje kitart az eredeti feljelentés és az eljárási panaszok sora mellett. Emiatt várhatóan az egész ügy ismételt és alaposabb kivizsgálását fogják indítványozni. “Mi a durva vádaskodásokat rendre cáfoló bizonyítékokkal állunk elő” – így a kormányfő. Fico pártját, a Smer (Irány) Szociáldemokráciát az Európai Szocialisták Pátja (ESZP) a minap tíz hónapos felfüggesztéssel büntette, amiért olyan szélsőséges, az európai értékrendet tagadó erővel lépett koalícióra, mint a magyarellenes sértegetésekkel és vádaskodásokkal rendszeresen előálló Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS).

Noha az európai intézmények nyíltan vagy burkoltan már rendre Fico értésére hozták, hogy az SNS szalonképtelensége a szlovák kormány elszigetelődéséhez vezet, a kormányfő egyetlen szóval sem hajlandó elhatárolódni Slota nacionalista kirohanásaitól. Ellenkezőleg: határozottan megvédi koalíciós partnerét, és nyíltan azzal vádolja az uniós partnereket, hogy azoknak valójában nem Slotáék ellen van kifogásuk. Szerinte Brüsszel azt veszi rossz néven, hogy amikor kormányát megalakította, akkor nem a Magyar Koalíció Pártját, hanem az SNS-t választotta koalíciós partnerének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik