Nagyvilág

Buszokat gyújtogatnak Párizs környékén

Elrendelte a Párizs környéki tömegközlekedési autóbuszok fokozott rendőri védelmét a francia belügyminiszter, miután csütörtökre virradóra négy ilyen járműt támadtak meg a főváros és Lyon környékén.

Nicolas Sarkozy leszögezte: “mozgósítunk minden olyan erőt, amely rendelkezésünkre áll a tömegközlekedés biztonságának a garantálására.” A tárcavezető hozzáfűzte: “minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a Köztársaság területén a tömegközlekedés ne bénuljon meg”. Egy tucatnyi csuklyás férfi, köztük öt fegyveres egyebek között megtámadott csütörtökre virradóra Párizstól északra egy autóbuszt, leszállították az utasokat, majd kifosztották és felgyújtották a járművet – közölte a helyi közlekedési vállalat.

Ez az incidens Bagnolet-ben, Seine-Saint-Denis megyében történt, ott, ahol egy évvel ezelőtt kitörtek a külvárosi zavargások. Ezzel egy időben a Párizstól nyugatra fekvő Nanterre városában hasonló akciót követtek el magukat szintén csuklyával álcázó egyének. A támadásoknak nem voltak sérültjei. Lyon Vinissieux nevű elővárosban hasonló vandál cselekmény történt.


Némán emlékeztek


Párizs többségében afrikai bevándorlók lakta Clichy-sous-Bois elővárosában péntek délelőtt mintegy 600 ember vett részt a néma felvonuláson, amelyen két tizenéves egy évvel ezelőtti halálára emlékeztek. A két fiatal fiút, akiket betörés miatt üldözött a rendőrség, halálos áramütés érte egy trafóházban, ahova a hajsza közben bemenekültek.


A 15 és 17 éves diákok halála váltotta ki a 300 elővárosra kiterjedő és három héten át tartó zavargásokat, amelyek során több mint 10 ezer gépkocsit, valamint 300 iskolát, könyvtárat és más közintézményt gyújtottak fel. A tavaly október 28-ra virradó éjszaka kitört összecsapásokon csak szükségállapot bevezetésével tudott úrrá lenni a konzervatív kormány.


A pénteki emlékmenetet fiatalok vezették “ok nélkül haltak meg” feliratú pólóban. Az áldozatok családtagjai és Clichy polgármestere, Claude Dilain mellett részt vett a megemlékezésen a harmadik fiatal is, aki súlyos sérülésekkel túlélte a trafóházi tragédiát. A menet ugyanazon az útvonalon haladt, mint a baleset után két nappal tartott tiltakozó felvonulás. Az iskola előtt, ahova a két áldozat járt, emléksztélét avattak.


Újabb zavargások előjele


A francia titkosszolgálatok jelentése szerint a külvárosi zavargások egyéves évfordulója október 27-e, bármikor szervezett erőszakba torkollhat. A jelentés szerint a kollektív erőszakhoz vezető legtöbb feltétel továbbra is adott, elsősorban Párizs környékén.


Tavaly ősszel három hét alatt 10 400 gépkocsit gyújtottak fel és háromszáz középületet rongáltak meg Franciaországban, a becsült kár 160 millió euró volt. A zavargások alatt 4728 személyt állítottak elő, az események után további 1328 fiatalt. Közülük összesen 5634-en kerültek előzetes letartóztatásba, de csak 422 személyt ítéltek el a gyorsan ítélő bíróságok börtönbüntetésre. Valamennyien 18 és 25 év közötti fiatalok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik