Nagyvilág

Szöul korlátozni fogja az északi tisztségviselők beutazását

Dél-Korea meg fogja tiltani az ENSZ által bevezetett utazási korlátozások alá eső észak-koreai tisztségviselők beutazását a területére - közölte a szöuli kormány országegyesítési minisztere.

“A kormány meg fogja tiltani az átutazást (Dél-Koreán) és a (dél-koreai területen való) tartózkodást az ENSZ szankcióbizottsága által megjelölt személyek és családtagjaik számára” – jelentette ki Ri Dzsong Szok a dél-koreai parlament egyik bizottságának ülésén a Yonhap dél-koreai hírügynökség tudósítása szerint.

A dél-koreai országegyesítési miniszter elmondta azt is, Szöul ellenőrizni fogja azokat a két Korea közötti kereskedelmi és befektetési ügyletekkel kapcsolatos pénzátutalásokat is, amelyekben észak-koreai tisztségviselők érintettek.


Óvatos lépések

A lépés komoly hatással lehet a Korea-közi viszonyra, mert a kétoldalú kapcsolattartásért felelős észak-koreai tisztségviselőket is érinthet – mutatott rá a szöuli Korea egyetem egyik Észak-Korea-szakértője .

Szöul rendszerint tartózkodik a Phenjannal szemben ellenséges, a Koreai-félszigeten a feszültség növelését eredményező és a kétoldalú viszonyt megterhelő lépésektől, mert félti a hat éve általa megkezdett közeledés eddigi eredményeit.


Hét nukleráris fegyvere lehet


Egy dél-koreai védelmi minisztériumi jelentés szerint Észak-Korea feltehetően legalább 50 kilogramm plutóniumot állított elő, amelyből akár hét nukleáris fegyvert is gyárthat. A jelentést, amelyet magas rangú katonai vezetők készítettek belső tájékoztatásra az október 9-i észak-koreai atomkísérlet után, Szong Jung Szun, az ellenzéki Nagy Nemzeti Párt képviselője hozta csütörtökön nyilvánosságra.


A minisztérium szerint Észak-Korea jelenleg egy 2-3 tonnás nukleáris robbanófejjel rendelkezik, ahhoz azonban, hogy rakétával ki lehessen lőni, kevesebb mint egy tonnásnak kell lennie. Ugyanakkor Phenjan ledobhatja ezeket az atombombákat orosz gyártmányú, IL-28 típusú bombázóival is, amelyekből összesen 82-vel rendelkezik – áll a jelentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik