Nagyvilág

Hőhullám Európában

Genfben a tavaszt jelző gesztenyefa borult virágba, Németországban és Franciaországban pedig 27-28 fokokat mértek csütörtökön.

“Új rekord született, Németországban még soha nem jegyeztek fel ilyen meleget október utolsó tíz napjában” – lelkendezett Roland Reiter a Meteomedia munkatársa. Mostanáig Stuttgart volt a csúcstartó: ott 1989. október 23-án 27,1 Celsius-fokra kúszott fel a hőmérők higanyszála.


Hőmérsékleti rekordok dőltek meg erre az időszakra vonatkozóan Saarbrückenben és Weimarban is: az előbbi városban 23 fok, az utóbbiban 25,5 fok volt a legmelegebb órákban. A Felső-Rajna-vidéken a napi csúcshőmérséklet meghaladta a 26 fokot.


Svájcban az Uri kantonbeli Altdorf településen 27,5 Celsius-fokot mutatott a hőmérők higanyszála, ehhez fogható nyári melegre 1909 óta nem volt példa október második felében az alpesi országban. Genfben virágba borult a “tavaszhozó” gesztenyefa a Treille sétányon; októberben ezt a jelenséget most először figyelték meg az időjárási adatok 1818-ra visszanyúló feljegyezése óta.


A franciaországi Lyonban 27 Celsius-fokot mértek. Tizenhét évvel ezelőtt az október 26-i melegrekord 23,7 Celsius volt. Mouthe-ban, a Jura-hegység ezer méteres magasságában lévő kis településén is, amelyet a francia Szibériának becéznek. Itt csütörtök délután 24,6 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik