Nagyvilág

Franciaország már feledné a Tiananmen téri mészárlást

Franciaország támogatta Kínával közös csütörtöki nyilatkozatában a hatalmas ázsiai országra tizenhét éve kivetett európai uniós fegyverembargó feloldását. Az embargót a pekingi Tiananmen téren 1989-ben elkövetett mészárlás után rótták ki Kínára.

Az EU és Kína közötti partnerség fejlődésére figyelemmel a két fél elérkezettnek látja az időt “a jelenlegi viszonyok között már nem releváns” fegyverembargó feloldására – áll a szerdán négynapos látogatásra Pekingbe érkezett Jacques Chirac francia elnök és vendéglátója, Hu Csin-tao kínai államfő jegyezte közös nyilatkozatban. Az embargót a pekingi Tiananmen téren 1989-ben elkövetett mészárlás után rótták ki Kínára.

A francia és a kínai elnök súlyos aggodalmának adott hangot az október eleji észak-koreai kísérleti atomrobbantás kiváltotta válság miatt, amelynek diplomáciai megoldását szorgalmazták, sürgetve Phenjant, hogy térjen vissza a témában évekkel ezelőtt megkezdett, de megfeneklett hatoldalú tárgyalásokhoz.

Kína és Franciaország közös pekingi nyilatkozatukban egyúttal fölszólították Iránt, hogy tegyen eleget a Teheránt az urándúsítás felfüggesztésére kötelező 1696-os számú ENSZ biztonsági tanácsi határozatban foglaltaknak. Chirac francia elnök, akit népes üzletember-küldöttség kísért el távol-keleti útjára, elsősorban a kínai-francia gazdasági kapcsolatok javításának céljából érkezett Kínába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik