Nagyvilág

Felmentették a Mohamed-karikatúrákat közlő dán lap vezetőit

A lap 2005 szeptemberében karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról, kiváltva ezzel az iszlám világ haragját és tiltakozását.

A dániai aarhusi városi bíróság csütörtökön első fokon felmentette a Jyllands-Posten című dán napilap vezetőit. A bíróság elnöke azzal indokolta a döntést, hogy “a rajzok nem voltak sértőek és nem volt céljuk a muzulmánok lealacsonyítása, még akkor sem, ha a rajzokat kísérő szöveget lehetett a megvetésre és a kigúnyolásra való felhívásként értelmezni”. Mindazonáltal a bíró nem zárta ki, hogy a rajzok “megsérthettek egyes muzulmánokat”.

Hét dániai muzulmán szervezet márciusban indított pert az aarhusi lap főszerkesztője, Cartsen Juste, és a kulturális rovat vezetője, Flemming Rose ellen a rajzok és a kísérőszövegek miatt, amelyek szerintük sértették az iszlámot és prófétáját, valamint a hívő muzulmánokat.


A perbe fogott lap főszerkesztője üdvözölte a felmentő ítéletet mint újabb győzelmet a szólásszabadság oldalán. “Az újság elleni perben várható volt a mostani felmentő ítélet, amely szintén alátámasztja azt a törekvést, hogy megsértsék vallásunkat és prófétánkat” – közölte Mahmúd al-Harabseh a jordániai parlament jogi bizottságának elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik