Külföld

Felmentették a Mohamed-karikatúrákat közlő dán lap vezetőit

admin
admin

2006. 10. 26. 13:55

A lap 2005 szeptemberében karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról, kiváltva ezzel az iszlám világ haragját és tiltakozását.

A dániai aarhusi városi bíróság csütörtökön első fokon felmentette a Jyllands-Posten című dán napilap vezetőit. A bíróság elnöke azzal indokolta a döntést, hogy “a rajzok nem voltak sértőek és nem volt céljuk a muzulmánok lealacsonyítása, még akkor sem, ha a rajzokat kísérő szöveget lehetett a megvetésre és a kigúnyolásra való felhívásként értelmezni”. Mindazonáltal a bíró nem zárta ki, hogy a rajzok “megsérthettek egyes muzulmánokat”.

Hét dániai muzulmán szervezet márciusban indított pert az aarhusi lap főszerkesztője, Cartsen Juste, és a kulturális rovat vezetője, Flemming Rose ellen a rajzok és a kísérőszövegek miatt, amelyek szerintük sértették az iszlámot és prófétáját, valamint a hívő muzulmánokat.


A perbe fogott lap főszerkesztője üdvözölte a felmentő ítéletet mint újabb győzelmet a szólásszabadság oldalán. “Az újság elleni perben várható volt a mostani felmentő ítélet, amely szintén alátámasztja azt a törekvést, hogy megsértsék vallásunkat és prófétánkat” – közölte Mahmúd al-Harabseh a jordániai parlament jogi bizottságának elnöke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.