Nagyvilág

Putyin 2008-ban távozik

Az orosz elnök nem jelölteti magát harmadik elnöki időszakra 2008-ban, ám kijelentette, távozása után is befolyással lehet a társadalmi fejlődésre, megőrizve a polgárok bizalmát.

Vlagyimir Putyin – aki mintegy három órán át társalgott Oroszország lakosságával élő “médiavonalon” keresztül – elégedetten nyugtázta a gazdaság elmúlt évekbeli fejlődését. Többek között a 7 százalék körüli növekedést, az infláció leszorítását, illetve a lakossági reáljövedelmek gyarapodását. Elégedetlen volt viszont az ipari termelés és a termelékenység lanyhuló növekedésével.

Putyin aggodalmát fejezte ki Grúzia “militarizálódása” miatt, ám hangsúlyozta, Oroszország mindenekelőtt “a vérontás elkerülésére” törekszik. Ami a grúz bevándorlók és állítólagos maffiózók elleni oroszországi kampányt illeti, Putyin elismerte, hogy voltak “túlkapások”, és bármiféle “etnikai megkülönböztetéstől” való tartózkodás szólította fel a rendfenntartó szerveket.

Putyin óva intette a nemzetközi közösséget Észak-Korea sarokba szorításától, és arra utaló jeleket észlelt, hogy az ortodox kommunista állam hajlandó visszatérni a nukleáris programjára vonatkozó hatoldalú tárgyalásokhoz.


Az orosz elnök 2001 óta immár ötödször vállal hasonló közszereplést, korábban is egyenes adásban válaszol előre befutott és a különböző élő helyszíneken feltett kérdésekre. Ezúttal mintegy egymillió kérdés futott be hozzá a szerdai maratoni tv- és rádiós fórumra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik