Nagyvilág

Lemondott a román védelmi miniszter

Lemondott Teodor Atanasiu, román védelmi miniszter szerdán, több mint hat héttel azután, hogy Traian Basescu elnök felfüggesztette tisztségéből. Az államfő egy volt védelmi minisztert, a 46 éves Sorin Frunzeverdét nevezte ki utódjává.

A centrista kormánykoalíció egyik fő erejét alkotó Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusát szeptember 12-én függesztette fel hivatalából az államfő, hogy lehetővé tegye az ügyészségnek egy esetleges bűnvádi eljárás megkezdését Atanasiu ellen, akit feljelentett az elnöki hivatal sajtófőnöke, Adriana Saftoiu. A sajtófőnök azzal vádolta a minisztert, hogy megbízta a hadsereg titkosszolgálatát személye figyeltetésével, és egyszer olyan kijelentést is tett nyilvánosan, miszerint bizalmas információi vannak arról, hogy Saftoiu nemtelen eszközökkel befolyásolja a sajtót.

“Az okosabb enged” – jelentette ki Atanasiu, és hozzáfűzte: ezenkívül nem akarja megadni Basescunak azt az elégtételt, hogy elbocsáthassa. Atanasiu tisztségéből való felfüggesztésének hátterében egy régóta tartó politikai konfliktus húzódik meg, amely a romániai katonák iraki jelenlétével kapcsolatban robbant ki a liberális miniszter és az államfő között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik