Nagyvilág

Az USA elutasítja az Észak-koreai politikáját ért bírálatokat

A washingtoni Fehér Ház egyik magas rangú illetékese hétfőn elutasította azokat a bírálatokat, amelyek a Bush-kormányzat Észak-Korea-politikáját érik, és azt követelik az amerikai vezetéstől, hogy kezdjen kétoldalú tárgyalásokat Phenjannal.

J.D. Crouch, az elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsadójának a helyettese azzal érvelt, hogy a közvetlen párbeszéd felvétele a külvilágtól hermetikusan elzárkózó országgal gyengítené azokat az erőfeszítéseket, amely az észak-koreai nukleáris ambíciók ellen irányulnak. Crouch visszautasította azokat a véleményeket is, amelyek szerint az október 9-én végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantás az amerikai kormányzat és személyesen George Bush elnök külpolitikájának a kudarcát jelzik. Leszögezte: nem az Egyesült Államok és szövetségesei viselik felelősséget a phenjani döntés miatt.

A washingtoni kormányzat úgy véli: ha az Egyesült Államok és Észak-Korea különtárgyalásokat kezdene egymással, akkor gyengülne az a befolyás Phenjanra, amelyet a hathatalmi tárgyalások eredményeznek. Az Egyesült Államok mellett Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea kezdett tárgyalásokat Észak-Koreával, de Phenjan majd egy év óta nem hajlandó nukleáris tevékenységével kapcsolatban szóba állni az őt győzködő országokkal. Amerikai vélemény szerint azonban ez a tárgyalási változat a leghatékonyabb arra, hogy meggyőzzék a phenjani rezsimet nukleáris programjának a feladásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik