Nagyvilág

Phenjan újabb nukleáris kísérleteket hajthat végre

Japán külügyminiszter szerint tartani lehet attól, hogy Észak-Korea további nukleáris kísérleteket hajt végre, mert nem volt még példa arra, hogy az ország megállt volna az első nukleáris kísérletnél.

Aszo Taro, a japán diplomácia vezetője, aki a tokiói parlament védelmi és külügyi bizottságának keddi ülésén szólalt fel, emlékeztetett: még nem volt arra példa, hogy egy ország megállt volna az első nukleáris kísérletnél, ezért Japánnak fel kell készülnie “a második és a harmadik teszt lehetőségére”.

Aszo Taro, miközben méltatta azt a lépést, hogy Peking magas rangú diplomatákat küldött a múlt héten Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőhöz, borúlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Phenjan visszatér a nukleáris programjáról folyó pekingi hatoldalú tárgyalásokhoz. Noha elismerte, hogy a két Korea, Japán, Kína, az Egyesült Államok és Oroszország részvételével kezdett, tavaly novemberben megfeneklett tárgyalások nem érték el eredeti céljukat, vagyis azt, hogy megakadályozzák az észak-koreai atomfegyver létrehozását, ismét felszólította Phenjant a tárgyalásokhoz való visszatérésére.

Úgy vélekedett, hogy “a jelenlegi körülmények között” a hatoldalú tárgyalásoknak nincs alternatívája. A japán külügyminiszter egyúttal elutasította azt az észak-koreai követelést, hogy az Egyesült Államok oldja fel az ellene hozott pénzügyi szankciókat cserébe Phenjan visszatéréséért a tárgyalóasztalhoz. Egy dél-koreai képviselő szerint ugyanis Phenjan e feltétel teljesülése esetén ismét kész tárgyalni. Aszo Taro felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai szankciók az Egyesült Államok törvényein alapulnak, és semmi közük a hatoldalú tárgyalásokhoz.

Washington pénzügyi szankciókat vezetett be Észak-Koreával szemben pénzhamisítás és pénzmosás címén, s Phenjan erre hivatkozva bojkottálja közel egy éve a pekingi tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik