Külföld

Oroszország nem használja furkósbotként az energiát

admin
admin

2006. 10. 23. 16:20

Az orosz külügyminiszter tagadta, hogy hazája "furkósbotként" használná az energiát.

“Nincs olyasmink, amit egyesek energiaipari vagy gazdasági bunkónak neveznek, hanem csak átlátható nemzeti fejlesztési érdekeink vannak, összhangban a környező világgal” – hangoztatta Szergej Lavrov hétfőn, európai üzletemberekkel találkozva Moszkvában.

Oroszország azt akarja, hogy törvényes érdekei érthetőek legyenek európai partnerei számára az energiaszférában éppúgy, mint az úgynevezett “befagyasztott konfliktusok” (Abházia, Dél-Oszétia, Dnyeszter-mellék) vonatkozásában – fejtegette Lavrov az Interfax szerint.

“A kölcsönös függés kiterjesztését óhajtjuk” – tette hozzá az orosz diplomácia vezetője, aki szerint “a magára találó orosz biznisz európai módra viselkedik a hazai és külföldi piacokon egyaránt”. Egy német szakértő megállapította, hogy sem az EU, sem Oroszország nem hajlik a kompromisszumokra az energiapolitikában. Alexander Rahr, aki finnországi Lahtiban lezajlott csúcs mérlegét vonta meg a Vedomosztyi című orosz lapban, rámutatott: Európa a még az 1990-es években kialakított együttműködési felfogását védelmezi, míg Oroszország egyre jobban bezárja piacát.

Az energiaügyi egyezségek hiánya megkérdőjelezi a 2007 végén lejáró EU-orosz partnerségi megállapodást felváltani hivatott új egyezmény megkötésének lehetőségét – mondta Rahr, bár elképzelhetőnek vélte, hogy a két partner az utolsó pillanatban rászánja magát a kölcsönös engedményekre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.