Nagyvilág

A jelenlegi elnök nyerte az első fordulót Bulgáriában

Óriási fölénnyel megnyerte a bolgár elnökválasztás első fordulóját Georgi Parvanov hivatalban lévő államfő - tűnik ki a hétfő reggel közzétett, csaknem végleges hivatalos eredményekből.

Azért lesz mégis második forduló, mert a részvétel nem érte el az ötven százalékot a vasárnap megrendezett elnökválasztáson. A bolgár választási törvény értelmében legalább 50 százalékos részvételi arány kell ahhoz, hogy már az első forduló után győztest lehessen hirdetni.

Így most a kereken 64 százalékos eredménnyel első helyre került Parvanov és a mögötte messze lemaradó, 21,5 százalékhoz jutó Volen Sziderov, a nacionalista Ataka (Roham) párt elnökjelöltje mérkőzik meg egymással az október 29-i második fordulóban. Sziderov pártja élesen ellenzi Bulgária európai uniós csatlakozását, és többször kirohant a balkáni ország török és roma kisebbsége ellen.

A szavazatok 99,76 százalékának összeszámlálása után közzétett, tehát csaknem végleges hivatalos eredmény szerint a konzervatív jobboldal közös jelöltje, Nedelcso Beronov, az alkotmánybíróság eddigi elnöke szerezte meg a harmadik helyet 9,7 százalékos eredménnyel.

A választók 42,1 százaléka élt szavazati jogával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik