Nagyvilág

Gasparovic: Európa érdeke a magyar konfliktus megoldása

Magyar belügynek nevezte a jelenlegi magyarországi belpolitikai konfliktust a szlovák államfő és kijelentette, hogy Magyarországnak, szomszédainak és egész Európának is annál jobb, minél hamarabb megoldja az ország a válságot.

Ivan Gasparovic a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozott még Budapesten, ahol részt vett az 1956-os megemlékezéseken. Kijelentette: nem az volt a feladata (Budapesten), hogy értékelje a jelenlegi magyarországi helyzetet. “Ez magyar belső ügy, és Magyarország minél hamarabb megoldja a kérdést, annál jobb lesz Magyarországnak, szomszédainak és az összes európai országnak is” – mondta az államfő, aki hétfő késő délután visszatért hazájába.

Gasparovic “kissé furcsa” légkört tapasztalt Budapesten. “Némileg furcsa volt, hogy mi ott voltunk a téren, a katonák tisztelegtek, mi pedig megkoszorúztuk az emlékművet. De most nem úgy volt, mint ahogy lenni szokott, amikor spontán nézők velünk együtt akarnak megemlékezni a forradalom hőseiről” – mondta.

A szlovák köztársasági elnök elmondta, hogy látogatása során nem hivatalos megbeszélést folytatott Sólyom László köztársasági elnökkel, akivel novemberi találkozójukat beszélte meg, amikor “mini előadáskörutat” tartanak a besztercebányai és egy magyarországi egyetemen. Előadásaikban arról beszélnek majd, hogyan akar a két nemzet a jövőben együttélni – mondta, úgy vélve, hogy a közös múlt negatívumainak keresése helyett a pozitív kilátásokról kell majd szólniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik