Nagyvilág

Parvanov vezet a bulgáriai elnökválasztáson

A jelenlegi elnök, Georgi Parvanov vezet meggyőző fölénnyel a bulgáriai elnökválasztáson az első exit poll eredmények szerint, de az elnöki mandátum sorsa csak az október 29-i második fordulóban dől el.

A részvétel nem érte el az 50 százalékot, ezért van szükség második fordulóra. Az október 29-i voksoláson – a szavazóhelységből távozók kikérdezésén alapuló felmérés szerint – Parvanov és Volen Sziderov, a nacionalista és idegengyűlölő Ataka (Roham) párt jelöltje verseng majd az államfői posztért.

A 49 éves szocialista Parvanov, aki második elnöki megbízatásáért indult a választásokon, a NCIOM közvélemény-kutató intézet szerint a 60-63 százaléknyi szavazatot kapott. Az 50 éves Szidorovot a szavazók 20-23 százaléka támogatta, míg a szétforgácsolt jobboldal közös jelölte, a 78 éves néppárti Nedelcso Berenov, a bolgár alkotmánybíróság eddigi elnöke 11-12 százalékot kapott.

A felmérések szerint a részvételi arány 35 és 41 százalék közötti volt, így október 29-én második fordulót tartanak. Az első hivatalos részeredményeket várhatóan hétfőre virradóra teszik közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik