Nagyvilág

Megszűnhet a vízum Kanadába

Kanada néhány hónapon belül megvizsgálja Magyarország kérését a vízummentesség visszaállítására – mondta az észak-amerikai ország külügyminisztere Budapesten.

Magyarország ügyét kiemeltnek tekintjük, reméljük, kedvező változást tudunk elérni a vízumügyben – közölte Peter MacKay, aki az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulós magyarországi megemlékezésein a kanadai delegációt vezeti. MacKay Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után elmondta: „Szeretnénk normalizálni a vízumkérdéseket. Soha nem gondoltuk azt, hogy Kanada nem látna szívesen több magyar állampolgárt” – hangsúlyozta MacKay. Kanada valamennyi EU-tagországgal szeretné normalizálni a vízumgyakorlatot, nem diszkriminálják egyiküket sem – mondta. Megjegyezte azt is, hogy bizonyos követelmények tekintetében előre kell lépni az Európai Bizottsággal.

Az észak-amerikai ország – miután 1994-ben eltörölte – 2001-ben vezetett be újra vízumkötelezettséget a magyar állampolgárokkal szemben, amikor megnövekedett a menekült státusért folyamodó Kanadába utazók, elsősorban romák száma. Göncz Kinga elmondta: a találkozón felvetődött, hogy a vízumkérdésben a két fél szorosabb együttműködést alakítson ki annak érdekében, hogy tisztázni lehessen a problémákat, hol is vannak pontosan fenntartásai a kanadai félnek. „Érzékelek nyitottságot Kanada részéről a vízumügyben” – fogalmazott Göncz Kinga.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokat jónak ítélte Peter MacKay, hozzátette azonban, hogy sok még a kihasználatlan lehetőség. Ezek közé sorolta az energiabiztonság ügyét is, amelynek kapcsán kiemelte: Kanada energia szempontjából szuperhatalom, óriási potenciállal rendelkezik, ami Európa számára is lehetőséget jelent, hiszen az egyik legnagyobb földgázkitermelő ország, és hatalmas kőolajtartalékai is vannak, főleg az ország nyugati részén.

Napirenden volt a megbeszélésen a két ország légitársaságainak szorosabb együttműködése is. Ez azt jelenti, hogy a Malév sűrítheti kanadai járatait, amire az állandó zsúfoltság miatt mutatkozik igény. Kiforrott tervek vannak egy magyar-kanadai ifjúsági csereprogram beindítására, az ezt célzó szerződést hamarosan aláírhatják.

Peter MacKay elmondta: a tartomány, ahonnan származik, és ahol Halifax városa is van, a kanadai nemzet számára történelmi város, ahová az 1956-os magyar forradalom menekültjeinek többsége érkezett. „Az óceán felől hozzánk érkező magyarok számára ez volt Kanada kapuja, akárcsak korábban, a II. világháború után” – mondta a külügyminiszter. Mintegy 38 ezer magyar érkezett Kanadába 1956. novembere után, és ebből az óceánparti tartományból folytatták útjukat vonattal az ország belsejébe. Napjainkban több mint negyedmillió kanadai vallja magát magyar származásúnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik