Nagyvilág

Még nem késő Iránnak

Ha Irán jó akaratot mutat, még mindig nem késő, hogy elkerülje a Biztonsági Tanács szankcióit - jelentette ki a francia védelmi miniszter pénteken az ENSZ főtitkárával folytatott megbeszélés után.

Michel Alliot-Marie az ENSZ New York-i székházában tárgyalt Kofi Annannal. A találkozó után tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „Franciaország és partnerei készek felfüggeszteni a Biztonsági Tanácsában elindított folyamatot, ha Irán valóban jó szándékot mutat, de azzal a feltétellel, hogy tényleges előrelépés történjen”.

Az Európai Unió nevében Iránnal tárgyaló három ország – Franciaország, Németország és Nagy-Britannia – az Egyesült Államokkal együttműködésben a vége felé tart a gazdasági és kereskedelmi büntetőintézkedések kivetését javasló BT-határozattervezet kidolgozásának. Az urándúsítás felfüggesztését makacsul elvető Irán elleni szankciók tervezete akár már a jövő héten a testület elé kerülhet.

Amerikai kormányzati tisztviselők szerint a szankciók egy része valószínűleg megerősíti az iráni ballisztikusrakéta-, illetve nukleáris programhoz szükséges felszerelések szállításának és finanszírozásának tilalmát. Más intézkedések a külföldön lévő iráni javak befagyasztását, valamint az iráni atomtudósok és fegyverzeti szakemberek külföldi utazásainak megtiltását irányozhatja elő.

A Biztonsági Tanács eredetileg augusztus 31-ig adott határidőt Iránnak az atomdúsítási munkálatok felfüggesztésére. Irán elutasította ezt a követelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik