Nagyvilág

Szakértői kormány válthatja a Hamasz-kabinetet

Mahmúd Abbász palesztin elnök kijelentette, hogy kész feloszlatni a Hamasz vezette kormányt, amennyiben belátható időn belül nem rendeződik a belpolitikai helyzet. A Fatah és a Hamasz pénteken megállapodott abban, hogy leállítják az egymás közti ellenségeskedést és erőszakot.

A palesztin területeken kormányzó Hamasz és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah képviselői Gáza városban tartottak péntek hajnalba nyúló tárgyalást, amely hetek óta az első magas szintű érintkezés volt a két rivális mozgalom között, írja a BBC.

A Hamasz és a Fatah egyaránt arról számolt be, hogy megállapodtak az egymás közötti erőszak leállításában, a feszültség megszüntetésében és a biztonsági helyzet ellenőrzés alá vonásában. A felek vállalták azt is, hogy véget vetnek a verbális erőszaknak is, azaz nem tartanak olyan sajtókonferenciákat, amelyen kölcsönösen egymást vádolják a feszültség kiélezésével.

Akár már pénteken létrehoznak egy közös képviseletet, amelynek az erőszakkal fenyegető incidenseket kell megoldania. Eközben Mahmúd Abbász megerősítette, hogy feloszlathatja a Hamasz vezetésű palesztin kormányt.

Remény az egységkormányra

A palesztin elnök Rámalláh városban diplomaták előtt kijelentette, hogy „döntéseket hozunk egy olyan kormány megalakításáról, amely tiszteletben tartja a palesztin, az arab és a nemzetközi törvényeket, hogy megszüntessük népünk ostromát, és enyhítsük szenvedéseit”.

Abbász részéről ez volt a legvilágosabb célzás arra, hogy feloszlathatja az Iszmáil Haníje vezette kormányt. Az elnök szakértői kormány kinevezését támogatja, s egy tanácsadójának közlése szerint nem fog a végtelenségig várni, hogy a válság megoldódjon.

Abbász hivatala csütörtökön 23 millió eurót kapott az Európai Uniótól. A pénzt arra fogják felhasználni, hogy a 160 ezer közalkalmazott közül 62 ezernek részlegesen kifizessék a bérét. Az unió a hónap végéig további segélyt folyósít az egészségügyi dolgozók bérének kifizetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik