Nagyvilág

Észak-Korea nem hajt végre több kísérleti atomrobbantást

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető a Phenjanba látogató kínai küldöttséggel közölte, hogy a kommunista ország nem tervezi újabb kísérleti atomrobbantás végrehajtását, és sajnálatát fejezte ki a múlt héten végrehajtott első nukleáris kísérlet miatt.

Yonhap dél-koreai hírügynökség meg nem nevezett kínai diplomáciai forrásra hivatkozva közölte, hogy Észak-Korea vezetője úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek újabb kísérleti atomrobbantásokat.

Kim Dzsong Il azt is közölte, hogy sajnálja az első atomrobbantást – írta a Csoszun Ilbo dél-koreai lap kínai diplomáciai forrásra hivatkozva. Tang küldöttség élén utazott az észak-koreai fővárosba, ahol csütörtökön adta át a kínai elnök üzenetét Kim Dzsong Ilnek.

“Ha az Egyesült Államok tesz némi engedményt, mi is teszünk némi engedményt kétoldalú vagy hatoldalú tárgyalások formájában” – mondta az észak-koreai vezető a kínai küldöttnek a lapjelentés szerint. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel találkozva Tang pénteken Pekingben úgy fogalmazott, hogy észak-koreai látogatása nem volt hiábavaló.

Kínai illetékesek reményüket fejezték ki, hogy Észak-Korea visszatér az atomprogramjáról a két Korea, Kína, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán részvételével folytatott tárgyalásokhoz, amelyeket Phenjan az Egyesült Államok által ellene bevezetett pénzügyi szankciók miatt tavaly november óta bojkottál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik