Nagyvilág

Phenjan a szankciók eltörlését kéri a tárgyalásokért cserébe

Dél-koreai lapértesülés szerint Észak-Korea hajlandó ismét tárgyalni atomprogramjáról, ha az Egyesült Államok feloldja az ellene bevezetett szankciókat. Észak-Korea vezetője állítólag bocsánatot kért Pekingtől az október 9-én végrehajtott kísérleti atomrobbantásért.

A Csoszon Ilbo című dél-koreai napilap úgy értesült, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető arról tájékoztatta a kínai elnök különleges megbízottját, hogy Észak-Korea hajlandó a tárgyalások felújítására, ha az Egyesült Államok feloldja az ellene hozott szankciókat.


Feltételeket szabtak

A csütörtökön Phenjanban tartott megbeszélésen Kim Dzsong Il azt mondta, hogy Észak-Korea kész akár a hatoldalú tárgyalásokon részt venni, akár kétoldalú tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal a büntetőintézkedések feloldásának fejében. A legfontosabb az, hogy az Egyesült Államok engedményeket tegyen – jelentette ki az észak-koreai vezető, aki állítólag bocsánatot kért Pekingtől az október 9-én végrehajtott kísérleti atomrobbantásért.

Liu Csien-csao (Liu Jianchao) kínai külügyi szóvivő újságíróknak elmondta, hogy a találkozón a kétoldalú kapcsolatokat és a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet tekintették át a felek. A látogatás jelentőségét méltatva a szóvivő annak a reményének adott hangot, hogy Peking diplomáciai erőfeszítései meghozzák gyümölcsüket.


Újabb robbantás lehetséges

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas beosztású illetékese szerint a kínai fél komolyan figyelmeztette Észak-Koreát, hogy ne hajtson végre több nukleáris robbantást. Előzőleg Phenjan állítólag tájékoztatta Pekinget, hogy legalább három kísérleti robbantásra készül, amerikai kémműholdak pedig lázas tevékenységet tapasztaltak a lehetséges robbantási helyszíneken.

A CBS amerikai televízió amerikai hírszerző forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az Egyesült Államok nyomon követ egy gyanús észak-koreai teherhajót, amely esetleg a BT-határozat által tiltott fegyverrakományt szállít. A hajó útiránya ismeretlen, és az illetékes amerikai hatóságok most próbálják kideríteni, hogy pontosan mit szállíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik