Nagyvilág

Parlament előtt az EU-USA légiutasadat-továbbítási megegyezés

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken benyújtotta az országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, ami felhatalmazást ad a kötelező elismerésére annak a megállapodásnak, amelyet az EU és az USA kötött a légiutas-nyilvántartási adatállomány adatainak a légi fuvarozók általi feldolgozásáról, és az USA Belbiztonsági Minisztériuma részére történő továbbításáról.

A törvényjavaslat indoklása emlékeztet arra, hogy az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok 2004. május 11-én kötött megállapodást az utasforgalmi adatok átadásáról az USA Belbiztonsági Minisztériumának.

A megállapodást jóváhagyó EU Tanácsi határozatot, valamint az átadott adatok megfelelő adatkezelési szintjére vonatkozó, az Európai Bizottság által elfogadott Megfelelőségi határozatot az Európai Közösségek Bírósága megsemmisítette a határozatok nem megfelelő jogalapjára hivatkozva.

A jogbiztonság elvének tiszteletben tartása érdekében az EU Bírósága 2006. október 1-jéig tartotta hatályban a megsemmisített határozatokat, ezzel határidőt tűzött ki a tárgyalásokat lefolytató Európai Bizottság és a megállapodásról végső soron döntésre jogosult EU Tanácsa számára, hogy ezen időpontig immár megfelelő jogalapon új megállapodást kössenek az amerikai féllel.

A megállapodással kapcsolatos tárgyalások 2006 október 6-án eredményesen lezárultak, az EU Tanácsa október 16-án jóvá is hagyta. A megállapodás lehetővé teszi, hogy az amerikai Belbiztonsági Minisztérium, és annak felügyelete és irányítása alá tartozó Vámügyi és Határvédelmi Hatóság, továbbá a Bevándorlási és Vámügyi Hivatal közvetlenül átvehessék az EU területéről az Egyesült Államokba utasokat szállító légitársaságok által, az utasokra vonatkozó, helyfoglalási rendszerben tárolt bizonyos adatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik