Külföld

Német hajóra lőtt a lengyel parti őrség

admin
admin

2006. 10. 20. 08:17

A lengyel parti őrség figyelmeztető lövéseket adott le a Balti-tengeren, amikor egy német hajó, lengyel vámtisztekkel a fedélzetén német vizekre távozott, és nem engedelmeskedett a megállásra szólító rádióutasításnak – közölték lengyel illetékesek.

Senki sem sérült meg a kedden történt incidensben, a 45 utast szállító német hajó biztonságosan visszaérkezett a németországi Heringsdorf kikötőjébe, ahonnan elindult. Az Adler Dania nevet viselő német kirándulóhajó kapitánya azonnal visszafordult a német vizek felé, amikor – számára meglepetésszerűen – civil ruhás lengyel vámtisztek szálltak fel a fedélzetre a lengyel Swinoujscie kikötőjében. A lengyel vámhivatal egy szóvivője szerint a vámtisztek azt akarták ellenőrizni, nem árusítanak-e a német hajón vámkezeletlen szeszes italt és cigarettát. Amikor odamentek a kapitányhoz, hogy kikérdezzék erről, a hajó azonnal távozott a kikötőből a német vizek felé, és magával vitte a vámtiszteket.

Ezután vette őket üldözőbe a lengyel parti őrség, amely a kapitány szerint – még lengyel vizeken – három-négy lövést adott le kézi lőfegyverből a német hajó felé, de a lövések mintegy tíz méterrel elkerülték a vízi járművet. A lengyel vámhivatal illetékesei szerint a parti őrség vaktöltényt használt figyelmeztető lövéseihez, amelyekre azután kapott parancsot, hogy a német hajó figyelmen kívül hagyta a lengyel parti őrség megállásra szólító, rádión leadott utasítását.

A német hajóskapitány azzal indokolta magatartását, hogy nem volt világos a magukat lengyel vámtiszteknek mondó civil ruhás személyek kiléte, és az illetők a hajó olyan rekeszeibe akartak bejutni, amelyek a jármű biztonsága szempontjából érzékenynek mondhatók. „Mint a hajó kapitányának, gondoskodnom kellett a jármű és az utasok biztonságáról” – indokolta eljárását a német kapitány.
A német rendőrség kihallgatta a lengyel határtól öt kilométernyire fekvő, németországi Heringsdorfban az akaratuk ellenére odaszállított lengyel vámtiszteket, majd kis idő múltán elengedte őket.

A hajót üzemeltető német társaság szóvivője szerint a kapitány helyesen járt el, mivel a lengyel vámtiszteknél nem voltak megfelelő dokumentumok, amelyek megbízhatóan igazolták volna kilétüket és a hajó átkutatására vonatkozó igényüket. A kapitánynak kötelessége megvédeni a hajó utasait, személyzetét és rakományát – mondta a társaság egy szóvivője. Hangsúlyozta, hogy az incidens nem árnyékolhatja be a két szomszédos ország kapcsolatait. Tomasz Szeratic, a lengyel külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy semmilyen hivatalos lépést sem szándékoznak tenni az ügyben.

Az incidens a nagyobb részben Németországhoz, kisebb részben Lengyelországhoz tartozó, német nevén Usedom, lengyel nevén Uznam sziget térségében történt. Swinoujscie városa és a német Heringsdorf is e szigeten található.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.