Nagyvilág

Erkölcsi felelősséget éreznek az oroszok

Oroszország nem tartozik jogi felelősséggel az egykori szovjet vezetőség tetteiért, de erkölcsi felelősséget érez múltja egyes fejezeteiért – áll az orosz felsőház nyilatkozatában.

A még pénteken Budapestre készülő Szergej Mironov felsőházi elnök vezette ülésen elfogadott nyilatkozat emlékeztetett arra, hogy 50 évvel ezelőtt a „magyar nép szabadságra való törekvése hatalmas emberáldozattal járt”, majd megjegyezte: „a világ politikai térképén már régen nem létezik az az állam, amely a magyar tragédiában részes volt. Az Oroszországi Föderáció nem felelős a szovjet vezetőség tetteiért”.

Az orosz törvényhozók ugyanakkor rámutattak: „a tisztesség és méltóság érzésétől áthatva, lelkünkben erkölcsi felelősséget érzünk múltunk egyes fejezeteiért, és reméljük, hogy a mai magyar társadalom méltányolja sajnálatunk őszinteségét azzal kapcsolatban, ami 1956. október–novemberben Magyarországon történt”.

A mának szóló tanulságok között az orosz szenátorok rámutattak egy „cáfolhatatlan igazság alátámasztására: ahogy a totalitárius rendszer megtagadja a választás jogát, úgy a demokráciát sem lehet valamely ország kísérleti műhelyének kaptafájára szabni, majd másokra rákényszeríteni”. Egyben aláhúzták „minden ország szuverén jogát jövőjének önálló építéséhez”.

Az orosz felsőház végül „örömmel” nyugtázza, hogy „ma az orosz–magyar kapcsolatok a kölcsönös tiszteleten és bizalmon nyugszanak”, majd kifejezte meggyőződését: „a közös történelmi múlt semmilyen viszontagsága nem lehet akadálya a partneri együttműködés sikeres továbbfejlesztésének”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik