Nagyvilág

Őslakos indiánok túszul ejtettek háromezer embert Brazíliában

Őslakos indiánok egy bányatársaság elmondása szerint erőszakkal túszul ejtettek háromezer embert egy bányászfaluban szerdán Brazília északi részén.

A CVRD brazil vállalat – a világ legnagyobb vasérckitermelő cége – úgy tájékoztatott, hogy mintegy 150 indián berontott a Pará állambeli Carajas kistelepülés központjába, leállította a termelést az üzemben és a kitermelt ásványok hajóra rakodását, és megakadályozza a bányászokat abban, hogy elhagyják munkahelyüket. Sérülésről egyelőre nem érkezett jelentés.

A CVRD szerint az őslakosok azt követelik, hogy a konszern emelje meg a nekik eddig kifizetett, évi kilenc millió real (bő másfél millió euró) segély összegét. A vállalat leszögezte, hogy nem fogadja el az ilyen törvénytelen akciókat, és nem enged a zsarolásnak.

Nem ez az első eset, hogy az indiánok túszejtéssel vagy blokáddal igyekeznek nyomást gyakorolni a CVRD-re. Februárban eltorlaszoltak egy vasútvonalat Carajas közelében, és túszul ejtettek négy munkást, mert jobb egészségügyi ellátást szerettek volna. Túszaikat akkor két nap elteltével szabadon engedték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik